Asielzoekers

Door de uitbraak van het coronavirus komen minder asielzoekers naar Nederland. In maart kreeg de overheid 1025 eerste asielverzoeken. Dat is bijna de helft van het aantal eerste aanvragen in maart vorig jaar. Het is ook aanzienlijk minder dan in januari en februari van dit jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er normaal gesproken juist meer asielaanvragen in maart dan in februari.

De meeste asielzoekers komen uit Syrië. In de eerste drie maanden van het jaar vroegen 1100 Syriërs asiel aan in Nederland. Daarna komen Algerijnen, Turken, Marokkanen en Nigerianen. De instroom van Moldaviërs is vrijwel helemaal gestopt. Vorig jaar stopten juist bussen vol Moldaviërs bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel.

Wie een voorlopige verblijfsvergunning krijgt, mag familieleden laten overkomen, maar dat gebeurde in maart ook veel minder. In maart kwamen 125 nareizigers ons land binnen. Dat is ongeveer een kwart van het aantal in januari en in februari. Ook dat komt volgens het CBS door de coronacrisis. Veel consulaire diensten van Nederlandse ambassades in den vreemde zijn gesloten. Daardoor kunnen familieleden de papieren die ze nodig hebben om naar Nederland te komen, niet ophalen.

In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen 1060 gezinsleden naar Nederland. Bijna de helft kwam uit Eritrea.

Door: ANP