Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Staatstoezicht op de Mijnen onderzoekt gasexplosie Nijmegen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De politie en het Staatstoezicht op de Mijnen onderzoeken hoe woensdag een verwoestende gasexplosie kon ontstaan in een huis aan de 32e straat in de Nijmeegse wijk Hillekensacker. De explosie heeft volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls en woningcorporatie Woonwaarts "ontzettend veel schade" aangericht aan tientallen woningen. Drie woningen zijn onbewoonbaar verklaard.

De 60-jarige bewoner van het pand waar de explosie plaatshad, ligt in het ziekenhuis. Uit de onderzoeken moet blijken of hij verantwoordelijk was voor de explosie. Hij is volgens Bruls nu geen verdachte. "Het is ongelooflijk en een klein wonder dat alleen deze man gewond is geraakt. Alles is letterlijk en figuurlijk omvergeblazen, het is een ravage", aldus de burgemeester vrijdag.

Het Staatstoezicht op de Mijnen houdt toezicht op de energiewinning in Nederland. De dienst onderzoekt in Nijmegen of alles met de gasleidingen van netbeheerder Liander in orde was.

Verlaten

De bewoners van 24 huurhuizen en zes koopwoningen moesten woensdag in allerijl hun huizen verlaten. Veel huizen missen ramen, deuren en delen van daken. Een aantal bewoners kan vrijdagavond weer naar huis. Experts bekijken vrijdagmiddag met bewoners of hun huizen met de aangebrachte noodvoorzieningen weer veilig en bewoonbaar zijn. Daarna zorgt de woningcorporatie voor een schoonmaakbeurt.

Directeur Esther Lamers van Woonwaarts hoopt dat alle ontruimde panden in het weekend weer bewoond kunnen worden, afgezien van de drie totaal verwoeste huizen. Volgende week gaan aannemers aan de slag om de "miljoenenschade" definitief te herstellen. Wat er met de drie vernielde huizen gaat gebeuren moet volgens haar nog beslist worden. Woonwaarts zorgt voor ander onderdak voor de bewoners. De woningcorporatie is verzekerd voor de schade. De eigenaren van de zes koopwoningen moeten zelf zorgen voor herstel en vergoeding van hun schade.

Woonwaarts en de gemeente verwachten dat in de komende weken zal blijken dat nog meer huizen schade hebben opgelopen. Dat moet blijken uit bouwkundige inspecties. De kans bestaat dat gevels of daken ontzet zijn. De explosie was zo krachtig dat het dak van het ontplofte pand in een andere straat terechtkwam.

Door: ANP

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.

18 maart '24 (10:35)

Dura Vermeer ziet "voldoende kansen" ondanks krimp bouwsector in 2024

Bouwconcern Dura Vermeer voorziet dit jaar "voldoende kansen", hoewel de bouwsector naar verwachting in 2024 voor het eerst in geruime tijd zal krimpen. Mede dankzij de grote hoeveelheid opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd ziet de bouwer het jaar met vertrouwen tegemoet, meldt de onderneming in het jaarverslag over 2023.

08 maart '24 (10:32)

Provincie Zuid-Holland remt woningbouw af, terwijl er snel nieuwe huizen moeten komen

De provincie Zuid-Holland remt de woningbouw af, terwijl er juist snel nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Die conclusie trekt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de provincie.