Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

EIB: 'Tienduizenden banen in bouwsector bedreigd door crisis'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Door de coronacrisis staan tienduizenden banen in de bouwsector op de tocht. Daarvoor waarschuwt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), dat in een studie in opdracht van de regering met een reeks voorstellen komt om de crisis door te komen zonder dat de capaciteit van de sector wordt uitgehold.

In 2019 was de bouwsector volgens het EIB goed voor een productievolume van 74 miljard euro en bood de sector werk aan circa een half miljoen mensen. Bij ongewijzigd overheidsbeleid zal het volume dit jaar uitkomen op 62 miljard euro. Ook in 2021 ijlt zonder ingrijpen het negatieve corona-effect na, doordat economische crises zich in de bouw doorgaans pas laat doen voelen. Zeker 40.000 banen staan op het spel.

Dalende orderportefeuilles

Het EIB ziet dat de sector kampt met dalende orderportefeuilles, en ook met minder offerteaanvragen. Ook is schaarste aan personeel geen probleem meer voor veel bedrijven, waar dat eerder wel het geval was. Verder daalt de koopbereidheid onder consumenten en wordt minder kadasterinformatie opgevraagd. Alles bij elkaar tonen de ontwikkelingen parallellen met recente crises. Daarbovenop komen problemen met het verlenen van vergunningen door de PFAS- en stikstofmaatregelen.

Tijdig ingrijpen

Wijzend naar eerdere crises denkt de EIB dat met tijdig overheidsingrijpen een hoop leed kan worden voorkomen. Het instituut pleit onder meer voor maatregelen om financieringsproblemen voor starters op de woningmarkt op te lossen. Dit kan door meer startersleningen te verschaffen of de grens van de Nationale Hypotheek Garantie te verhogen.

Verder pleit het EIB voor verruiming van het ruimtelijk beleid. Ook zou de overheid zelf meer in de bouwsector moeten investeren. Dat kan bijvoorbeeld via een publiek opkoopfonds om tijdelijk op voorraad woningen te bouwen. Daarnaast pleit het EIB voor een tijdelijke verlaging van het btw-tarief bij verbouwingen.

De voorgestelde maatregelen kosten 1,7 miljard euro, maar zorgen er volgens het EIB voor dat 28.000 banen behouden kunnen blijven. Daarbij gaat het om 19.000 banen in de bouwnijverheid. Tegenover de kosten staan wel weer besparingen van 1 miljard euro op uitkeringen.

Door: ANP

12 september '24 (15:02)

Test met opslaan stroom met thuisbatterij tegen problemen vol stroomnet

Netbeheerder Liander en energiebedrijf Zonneplan kijken de komende maanden of het automatisch opslaan van opgewekte elektriciteit in een thuisbatterij helpt tegen de problemen op het volle stroomnet. De bedrijven doen vanaf deze maand een proef hiermee bij huishoudens in Arnhem.

12 september '24 (13:48)

Hogere prijzen voor gas en elektriciteit in nieuwe contracten

Energiecontracten voor particulieren zijn deze maand duurder geworden, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Wie deze maand een variabel contract afsluit voor gas en elektriciteit is 1 procent duurder uit dan in augustus. Vaste contracten zijn 2 tot 3 procent duurder geworden.

12 september '24 ( 8:36)

Vol stroomnet kost Nederland tot 40 miljard euro per jaar; hinder voor woningbouw

Het volle stroomnet kost Nederland elk jaar tot 40 miljard euro, heeft adviesbureau Boston Consulting Group berekend. Dit probleem hindert de woningbouw, belemmert de groei van bedrijven en vertraagt de verduurzaming, melden de onderzoekers in een rapport.

12 september '24 ( 7:06)

Ondanks hoger inkomen twintigers, hebben ze minder vaak een koophuis

Twintigers hebben een hoger inkomen dan ruim tien jaar geleden, maar hebben minder vaak een koophuis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In 2022 woonde 43 procent van de 29-jarigen in een koopwoning buiten het ouderlijk huis. Dat was in 2011 nog 54 procent.

06 september '24 ( 8:20)

Zo'n 20.000 huizen krijgen warmte uit grootste warmtepomp van Nederland

Zo'n 20.000 huishoudens in de provincie Utrecht kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van warmte uit gebruikt warm water dat is gezuiverd. Volgens energieleverancier Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) gebeurt dit met de grootste warmtepomp van Nederland.

04 september '24 ( 9:17)

Sterkste stijging in ruim dertig jaar voor woninghuren in juli

DEN HAAG (ANP) - De woninghuren zijn in juli het sterkst gestegen in meer dan dertig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De huurprijzen lagen gemiddeld 5,4 procent hoger dan in juli 2023. Zo'n toename kwam voor het laatst voor in 1993, toen stegen de huren met hetzelfde percentage.

29 augustus '24 (13:03)

Briget Maasland presenteert nieuw huizenprogramma Plek onder de zon

Bridget Maasland gaat een programma maken voor Net5. De nieuwe show heet Plek onder de zon. Zij en medepresentatoren Viktor Brand en Winston Gerschtanowitz gaan mensen helpen om een huis te zoeken in het buitenland. Dat maakte Talpa donderdag bekend tijdens de seizoenspresentatie.

22 augustus '24 (10:33)

Zeeuwen krijgen geld voor uitschakelen zonnepanelen op zonnige dagen

Huiseigenaren op het Zeeuwse Tholen, Sint-Philipsland en Schouwen-Duiveland worden op zonnige dagen gevraagd om tegen betaling tijdelijk hun zonnepanelen uit te zetten. Het betreft een proef van netbeheerder Stedin in samenwerking met energieleverancier Eneco.

22 augustus '24 ( 6:17)

Woningmarkt weer oververhit: huizenprijzen flink omhoog

De Nederlandse huizenprijzen lopen steeds harder op. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster waren bestaande koopwoningen in juli gemiddeld 10,6 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar. "De woningmarkt lijkt weer oververhit te raken", zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

15 augustus '24 ( 9:32)

Aantal bouwvergunningen stijgt voor nieuwbouwwoningen

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse gemeenten hebben in het tweede kwartaal 18.800 bouwvergunningen voor nieuwe woningen afgegeven, 21 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar gaat het om een toename van 17 procent, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.