Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Moneywise: 'sinds coronacrisis meer spaargeld nodig bij aankoop huis'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Een eigen huis kopen is moeilijker geworden door de gevolgen van de coronacrisis. Moneywise, een vergelijkingssite voor financiële producten, meldt dat banken steeds strenger worden met het verstrekken van een hypotheek. Kopers moeten in sommige gevallen tienduizenden euro's meer spaargeld hebben dan ze hadden gedacht.

Geldverstrekkers eisen bijvoorbeeld vaker een buffer voor dubbele woonlasten. Als de oude woning niet wordt verkocht zitten kopers maandenlang met twee woningen en dus twee hypotheken. Voor zzp'ers en werknemers met een tijdelijk dienstverband is financiering nog moeilijker. Bij een aantal banken is er een nieuwe regel dat zij een extra buffer moeten hebben tot wel een half jaar van de bruto maandlasten van een hypotheek. "Dit is een direct gevolg van de coronacrisis, banken zijn echt strenger", vertelt Jeroen Wolfsen van Moneywise.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) benadrukt dat er voor klanten niets verandert als hun financiële situatie hetzelfde is gebleven. "Er zijn wel meer mensen van wie het inkomen onzeker is geworden door de coronacrisis. Geldverstrekkers stellen daarom aanvullende vragen zoals over de aanwezigheid van een financiële buffer in deze onzekere tijden", zegt een woordvoerder van de NVB.

Investeren

Banken mogen al jaren niet meer uitlenen dan 100 procent van de waarde van de woning. In veel regio's moeten kopers nog steeds meer bieden dan de vraagprijs."Geldverstrekkers willen vaker dat een woning echt wordt getaxeerd", aldus Wolfsen. Wanneer de taxatiewaarde van de woning vervolgens lager is dan de koopprijs, moet dat verschil uit eigen middelen worden aangevuld. De kosten koper moeten ook uit eigen zak worden betaald. Voor een woning van 400.000 euro loopt dat al snel op tot boven de 10.000 euro.

Verbouwen meefinancieren kost volgens Moneywise ook meer eigen geld. Een investering in een nieuwe keuken of badkamer levert zelden een waardestijging van de woning op voor datzelfde bedrag. In de praktijk stijgt de waarde zo'n 70 procent van de kosten van een verbouwing. Dat betekent dat een koper bij een verbouwing van 15.000 euro zelf 4.500 euro eigen spaargeld moet investeren.

Vereniging Eigen Huis

Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) is er veel vraag naar hypotheken. "Er is op het moment wat meer aanbod van woningen en minder druk van beleggers. Huurders weten dat hun maandlasten kunnen halveren wanneer ze een huis kopen", vertelt een woordvoerder van de VEH. Geldverstrekkers letten bij werknemers zonder vast contract goed op in welke beroepsgroep ze werken. "De klanten van de tandarts en kapper komen wel terug, in de horeca en in de cultuursector ligt dat lastiger", zegt hij. Volgens de VEH moeten hypotheekadviseurs sommige mensen tegen zichzelf in bescherming nemen omdat hun aanvraag geen kans maakt.

Door: ANP

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.