Huurmarkt arbeidsmigranten

Arbeidsmigranten moeten niet overgeleverd worden aan de grillen van de huurmarkt. Dat stelt brancheorganisatie voor de uitzendsector ABU in een reactie op de aanbevelingen over de bescherming van arbeidsmigranten door een team onder leiding van oud-SP-leider Emile Roemer.

Volgens de ABU heeft Roemer een dubbele boodschap als het gaat om huisvesting. Hij vraagt volgens de organisatie aandacht voor het tekort aan 120.000 goede bedden, maar wil tegelijkertijd binnen het huidige aanbod minder mensen per kamer huisvesten.

"Dit idee klinkt sympathiek maar is op korte termijn niet uitvoerbaar. Het biedt wel perspectief voor de lange termijn als er meer huisvesting is", aldus de ABU. Bij te snel handelen zouden arbeidsmigranten gelet op de situatie op de huurmarkt slechter af zijn.

Onduidelijkheid

Verder vindt de ABU dat het aanjaagteam de onduidelijkheid rondom het vervoer van arbeidsmigranten groter maakt. Dit omdat wordt vastgehouden aan de 1,5 meter afstand. Die regeling is in de praktijk niet werkbaar en niet nodig, zo klinkt het.

Omdat veel arbeidsmigranten via uitzendbureaus werken, zijn de uitzenders volgens de ABU ook deel van de oplossing. Daarnaast pleit de ABU voor samenwerking. De organisatie roept zijn leden op om geen zaken te doen met opdrachtgevers die hun arbozaken niet op orde hebben.

Door: ANP