TATP Beijum

Na de explosie in een flat in de Groningse wijk Beijum in mei zijn volgens het OM explosieven gevonden die worden gebruikt bij onder meer plofkraken. Twee verdachten in de zaak moeten op 30 juli voor het eerst voor de rechter in Assen verschijnen. Het gaat dan om een niet-inhoudelijke, voorbereidende zitting.

Door de ontploffing werden vier appartementen onbewoonbaar. De voor- en achtergevel werden uit de portiekwoning geblazen en ook binnenmuren sneuvelden.

De 27-jarige bewoner van de flat en een 20-jarige vrouw worden verdacht van het voorbereiden en veroorzaken van de explosie, voorbereidingshandelingen voor plofkraken en het bezit van explosieven. Een derde 27-jarige verdachte wordt alleen verdacht van het voorbereiden van plofkraken.

TATP

In de flat werd 400 gram van de uiterst explosieve stof TATP en 900 gram ammoniumnitraat gevonden. Daarnaast was er materiaal dat wordt gebruikt voor plofkraken, zoals zogeheten pizzaschuiven om de explosieven diep in een geldautomaat aan te brengen.

TATP is eerder ook gebruikt bij terreuraanslagen in Europa, maar het Openbaar Ministerie ziet geen aanwijzingen voor het voorbereiden van een terreurdaad. De leverancier van het explosief, een 53-jarige man uit Veendam, wordt eveneens als verdachte gezien.

Medewerkers van de brandweer, politie en de woningbouw hebben aangifte tegen de verdachten gedaan omdat die niets hebben gezegd over de aanwezigheid van de explosieven in de flat. Daardoor werden zij in een levensgevaarlijke situatie gebracht toen ze na de explosie onderzoek moesten doen.

Door: ANP