Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

5 tips voor het bouwen van je eigen droomhuis

Door wb4u
schedule 8 min
location_on [xx]km
De realisatie en oplevering van je eigen woning is een magisch moment, zeker als je zelf een hand hebt gehad in het ontwerp. Voordat het zover is, moeten er nog wel een aantal technische en financiële zaken geregeld worden. Erg belangrijk, want zo voorkom je dat je ten tijde van de oplevering tegen verrassingen aanloopt. Met 5 tips woon jij binnenkort in je eigen droomhuis. 

Financiën op papier

Of we het nou leuk vinden of niet, bij het zelfbouwen van een woning moet je de financiën op orde hebben. Onder welke voorwaarden sluit je de hypotheek af, en breng je eigen geld in om extra kosten tijdens en na het bouwproces op te vangen? In termen van bijkomende kosten mag je bij de realisatie van je eigen woning rustig rekening houden met 10% tot 15% bovenop de oorspronkelijke bouwsom. Neem het kostenplaatje daarom ruim, en zorg voor voldoende financiële armslag. 

Persoonlijke wensen voor je droomhuis

Je droomhuis moet voldoen aan jouw wensen. Daarom is de ontwerpfase één van de leukste, en tegelijk één van de belangrijkste fases binnen het aanloopproces richting de bouwfase. Het ontwerp valt onder de bouwtekening, een technisch ontwerp waarin je voor het eerst ziet hoe je woning eruit kan komen te zien. Ook als een vergunning geen verplichting is, dan kiezen veel mensen voor de bouwtekening. Dit is namelijk een leidraad voor de aannemer, waarin precies staat beschreven hoe de woning wordt opgebouwd. Je geeft hierin jouw persoonlijke woonwensen een visueel beeld. Dit doen steeds meer mensen overigens online; wel zo makkelijk.

De meer- en minderwerklijst

Dankzij meer- en minderwerk bepaal je zelf in welke staat je woning wordt opgeleverd. Iedere aannemer beschikt over deze lijst, waarop is te lezen wat de aannemer wel, dan wel niet gaat doen. Bij ‘meer werk’ zorgt de aannemer bijvoorbeeld voor het plaatsen van een extra badkamerraam of speciale tegels in het toilet. Kies je voor ‘minder werk’, dan bespaar je op de kosten, maar kiest tegelijk voor minder creatieve vrijheid voor de aannemer bij de invulling van je droomhuis.   

Laat je inspireren

Een eigen huis ontwerpen en laten bouwen lijkt eenvoudig, maar het zijn de details die ervoor zorgen dat je straks écht tevreden bent. Laat je inspireren door reeds bekende voorbeelden in het exterieur en interieur. Hoe? Steeds meer mensen kiezen voor een vrijblijvende huisbezichtiging, zonder de intentie om de woning ook daadwerkelijk te kopen. Hierdoor krijg je evenwel een goed beeld van de mogelijkheden die je kunt doorvoeren binnen je eigen huis. 

Professionele ondersteuning

Een vrijstaande woning beschikt over diverse ruimtes, welke je optimaal wilt invullen. Bij WB4U is het mogelijk een digitale bouwtekening te laten maken, inclusief een 3D Render afbeelding. Zodoende krijg je digitaal inzichtelijk hoe je huis er uit komt te zien. De bouwtekening heb je op termijn nodig voor de aanvraag van een omgevingsvergunning. Binnen het tekenproces krijg je voor het eerst de kans om middels professionele ondersteuning jouw woonwensen te optimaliseren. Jouw droomhuis op papier? Laat je inspireren en begeleiden voor het gewenste resultaat.   

Door wb4u
Meubelmakerstraat 9 E
03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.