Bouwtekening laten maken

De realisatie en oplevering van je eigen woning is een magisch moment, zeker als je zelf een hand hebt gehad in het ontwerp. Voordat het zover is, moeten er nog wel een aantal technische en financiële zaken geregeld worden. Erg belangrijk, want zo voorkom je dat je ten tijde van de oplevering tegen verrassingen aanloopt. Met 5 tips woon jij binnenkort in je eigen droomhuis. 

Financiën op papier

Of we het nou leuk vinden of niet, bij het zelfbouwen van een woning moet je de financiën op orde hebben. Onder welke voorwaarden sluit je de hypotheek af, en breng je eigen geld in om extra kosten tijdens en na het bouwproces op te vangen? In termen van bijkomende kosten mag je bij de realisatie van je eigen woning rustig rekening houden met 10% tot 15% bovenop de oorspronkelijke bouwsom. Neem het kostenplaatje daarom ruim, en zorg voor voldoende financiële armslag. 

Persoonlijke wensen voor je droomhuis

Je droomhuis moet voldoen aan jouw wensen. Daarom is de ontwerpfase één van de leukste, en tegelijk één van de belangrijkste fases binnen het aanloopproces richting de bouwfase. Het ontwerp valt onder de bouwtekening, een technisch ontwerp waarin je voor het eerst ziet hoe je woning eruit kan komen te zien. Ook als een vergunning geen verplichting is, dan kiezen veel mensen voor de bouwtekening. Dit is namelijk een leidraad voor de aannemer, waarin precies staat beschreven hoe de woning wordt opgebouwd. Je geeft hierin jouw persoonlijke woonwensen een visueel beeld. Dit doen steeds meer mensen overigens online; wel zo makkelijk.

De meer- en minderwerklijst

Dankzij meer- en minderwerk bepaal je zelf in welke staat je woning wordt opgeleverd. Iedere aannemer beschikt over deze lijst, waarop is te lezen wat de aannemer wel, dan wel niet gaat doen. Bij ‘meer werk’ zorgt de aannemer bijvoorbeeld voor het plaatsen van een extra badkamerraam of speciale tegels in het toilet. Kies je voor ‘minder werk’, dan bespaar je op de kosten, maar kiest tegelijk voor minder creatieve vrijheid voor de aannemer bij de invulling van je droomhuis.   

Ontwerp droomhuis

Laat je inspireren

Een eigen huis ontwerpen en laten bouwen lijkt eenvoudig, maar het zijn de details die ervoor zorgen dat je straks écht tevreden bent. Laat je inspireren door reeds bekende voorbeelden in het exterieur en interieur. Hoe? Steeds meer mensen kiezen voor een vrijblijvende huisbezichtiging, zonder de intentie om de woning ook daadwerkelijk te kopen. Hierdoor krijg je evenwel een goed beeld van de mogelijkheden die je kunt doorvoeren binnen je eigen huis. 

Professionele ondersteuning

Een vrijstaande woning beschikt over diverse ruimtes, welke je optimaal wilt invullen. Bij WB4U is het mogelijk een digitale bouwtekening te laten maken, inclusief een 3D Render afbeelding. Zodoende krijg je digitaal inzichtelijk hoe je huis er uit komt te zien. De bouwtekening heb je op termijn nodig voor de aanvraag van een omgevingsvergunning. Binnen het tekenproces krijg je voor het eerst de kans om middels professionele ondersteuning jouw woonwensen te optimaliseren. Jouw droomhuis op papier? Laat je inspireren en begeleiden voor het gewenste resultaat.