Waalbrug Nijmegen

Nijmegen wil geen tien jaar wachten op een schilderbeurt voor de "afbladderende" Waalbrug. De stad wil dat Rijkswaterstaat aan die klus begint zodra er een oplossing is voor het verwijderen van de oude verflaag, die het kankerverwekkende chroom-6 bevat. Dat schrijft het stadsbestuur in een brief aan Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen, die de Kamer maandag liet weten dat er pas over 10 jaar geld is om de monumentale brug te schilderen.

De Nijmeegse Waalbrug was de eerste locatie in het land waar Rijkswaterstaat ontdekte dat er verf met chroom-6 was gebruikt. Daardoor liep de omvangrijke renovatie van de brug aanzienlijke vertraging op. Uiteindelijk is besloten om eerst het wegdek aan te pakken. Die klus is nu bijna klaar. Ondertussen heeft Rijkswaterstaat gezocht naar een oplossing voor het verwijderen van verf met chroom-6, die op veel meer bruggen in het land is gebruikt. Over een tot twee jaar lijkt er daarvoor een veilige methode te zijn. Nijmegen vindt het niet eerlijk dat er dan eerst andere bruggen worden aangepakt.

De Nijmeegse brug uit 1936 is een rijksmonument en wordt in oude luister hersteld. De huidige verwaarloosde staat van de boogconstructie detoneert in de omgeving, aldus de gemeente. Volgens de minister kan het schilderwerk nog wel tien jaar mee. De complete renovatie is begroot op 62,5 miljoen euro.

Door: ANP