Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Arbeidsongeschiktheidsverzekering in de bouw

Door Lequal
schedule 7 min
location_on [xx]km
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de bouw is zowel interessant voor personeel in loondienst, als voor ondernemers. Waar personeel in loondienst soms aanspraak kan maken op een ziekteverlof, geldt dat voor ondernemers niet. Mochten zij langdurig uit de roulatie zijn, dan moeten zij het verlies van inkomen zelf opvangen. Vaak hebben ondernemers een beperkt spaarpotje waarmee dit inkomensverlies kan worden gecompenseerd. Om onnodig grote risico’s op financiële problemen tegen te gaan, is het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering aan te raden. In Nederland is het niet verplicht om voor deze verzekering te kiezen. 

In de bouw is de kans op ongelukken en ziekte groter dan in veel andere branches. Er moet immers relatief zwaar lichamelijk arbeid verricht worden. Daar komt bij dat met gevaarlijke machines en zware materialen gewerkt wordt op de bouwplaats, dat men werkt op grote hoogte en dat er veel getild en gesjouwd moet worden. Het maakt het voor mensen in de bouw heel verstandig om zich goed te verzekeren.  

Minimaliseer het risico op arbeidsongeschiktheid

Allereerst kun je er zelf alles aan doen om de kans op arbeidsongeschiktheid tot een minimum te beperken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de juiste beschermende kleding draagt, dat de werkplaats aan het eind van de dag wordt opgeruimd en dat er geen gevaarlijke materialen en gereedschappen rondzwerven. Op een bouwplaats ben je vaak niet alleen. Er werken hier talloze bedrijven aan hetzelfde project. Denk aan de metselaars, de timmermannen, de loodgieters en bijvoorbeeld de elektriciens. Het maakt dat het volledig uitsluiten van het risico op ongelukken niet mogelijk is. Voor deze beroepen is het zeker verstandig om verzekerd rond te lopen

Tip: naast het risico op letsel loop je het risico om zelf schade aan te richten. Het maakt dat je naast een arbeidsongeschiktheidsverzekering ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zou kunnen overwegen.  

Arbeidsongeschiktheidsverzekering dekt je inkomen

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt je inkomen tot maximaal 80% gedekt, op het moment dat je arbeidsongeschikt of langdurig ziek raakt. Het is niet per definitie zo, dat iedereen zijn of haar inkomen tot deze 80% dekt. Door voor een lager percentage te kiezen, profiteer je van een lagere premie. Zo drukt de arbeidsongeschiktheidsverzekering niet onnodig zwaar op het inkomen van je bedrijf. Bijkomend voordeel van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dat veel verzekeraars je helpen om weer terug te keren in het werkveld. Dit doen zij middels coaching en praktische tips om fit te blijven. Vaak lees je hier op de website van een verzekeraar meer over.  

Premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering berekenen

Op de websites van verzekeraars vind je daarbij een handige tool, die je helpt om de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering te bepalen. Zorg dat je een aantal gegevens bij de hand hebt, zodat je de vragen in de tool snel kunt doorlopen. Denk hierbij aan je jaarinkomen, je leeftijd, je exacte beroep en de datum waarop je de verzekering in wilt laten gaan. Op basis van deze informatie bepaalt de tool vervolgens wat de premie is voor jouw verzekering. Zoals eerder beschreven werd, kun je ervoor kiezen om je inkomen beperkt te laten dekken. Op deze manier kun je de premie verlagen.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.