Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

VEH: 'Europese taxatieregels jagen huiseigenaren op kosten'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Huiseigenaren zijn straks honderden euro's meer kwijt aan taxaties. De nieuwe Europese richtlijn voor woningtaxaties jaagt huizenbezitters op kosten zonder dat het hen voordeel oplevert. Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH), die toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) oproept op te komen voor Nederlandse huiseigenaren.

Vanaf juni volgend jaar moet een huiseigenaar voor iedere nieuwe hypotheek of wijziging van zijn lopende hypotheek een traditioneel taxatierapport laten maken. Dit is dan bijvoorbeeld het geval bij een verbouwing of bij het oversluiten van de hypotheek vanwege rentevoordelen. Zo'n rapport is vele malen duurder dan de werkwijze nu waarbij in veel gevallen sprake is van een modelmatige taxatie. Soms is een waardebepaling in zijn geheel niet nodig.

Volgens de VEH kost een fysiek taxatierapport, waarbij de taxateur het hele huis opmeet en beoordeelt, 400 tot 500 euro. Als dit straks voor elke hypotheekwijziging nodig is, loopt de rekening snel op. Dit terwijl je niets aan die taxaties hebt, concludeert de vereniging, die spreekt van een disproportioneel zware maatregel voor de Nederlandse hypotheekmarkt.

DNB: 'Het is nog te vroeg om conclusies te trekken'

DNB moet voor eind augustus bij de Europese bankautoriteit EBA aangeven of het op elementen van de richtlijn wil afwijken. Dit is volgens de huiseigenarenvereniging mogelijk, omdat er geen sprake is van wetgeving. "Omdat de Europese richtlijn alleen van toepassing is op banken mogen verzekeraars en regiepartijen wel modelmatige waardebepalingen blijven accepteren", aldus de VEH. "Deze marktverstoring is een argument om voor een afwijking van de taxatierichtlijn te pleiten." Volgens de VEH lijkt het er echter niet op dat DNB in actie wil komen.

Een woordvoerder van DNB geeft aan dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken. "Zonder vooruit te willen lopen op wat de EBA mogelijk later bekend gaat maken over de wijze waarop de toezichthouders om zullen gaan met de regelgeving, is het geschetste scenario wat ons betreft op dit moment niet aan de orde", laat hij in een reactie weten. "We hebben er enige mate van vertrouwen in dat er een oplossing kan komen die slim gebruikmaakt van modellen en algoritmes om de kosten laag te houden, maar zonder daar blind op te vertrouwen."

Banken zelf zitten er in ieder geval niet op te wachten dat mensen straks honderden euro's extra kwijt zouden zijn. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maakt zich er hard voor dat het zogeheten modelmatig taxeren, zoals dat nu gebeurt, mogelijk blijft. Dat werkt in Nederland goed, laat de organisatie weten.

Door: ANP

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.