Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

D66 wil miljoen nieuwe huizen erbij

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Een miljoen nieuwe huizen erbij voor 2035, meer windmolens op zee, een nieuwe studiebeurs voor mbo, hbo en universiteit, steun voor innoverende bedrijven, een gekozen premier, gratis kinderopvang, geen toeslagen meer maar een belastingkorting. Ook het eigen risico van 385 euro per jaar voor zorg moet anders. Die wordt vervangen door een eigen bijdrage van 100 euro per behandeling met een maximum van 400 euro. Het is een greep uit de wensen die D66 in het verkiezingsprogramma heeft staan.

De sociaal-liberalen presenteerden het programma van ruim 200 pagina's zondag in de Schiecentrale in Rotterdam. Daarmee is D66 de eerste landelijke partij die haar plannen bekend maakt voor de verkiezingen, op 17 maart volgend jaar. Het is nog niet definitief, want de leden moeten er op 28 november nog een klap op geven.

Een nieuw begin - Laat iedereen vrij, maar niemand vallen

Onder de slogan Een nieuw begin - Laat iedereen vrij, maar niemand vallen geeft de nieuwe partijleider Sigrid Kaag aan dat het tijd is voor verbindend en open leiderschap. De crisis brengt volgens haar de knelpunten en onrechtvaardigheden in de samenleving versterkt aan de oppervlakte. "Laat de crisis waar wij nu uit proberen te klimmen een nieuw begin zijn. Vrijheid en gelijke kansen voor iedereen komen niet vanzelf, integendeel. Daar zijn voortdurend politieke keuzes en politieke moed voor nodig", zegt Kaag. Behalve voor onderwijs, een echt D66-item, zijn er ook veel voorstellen voor een duurzame economie.

Optimistisch programma

Wouter Koolmees, die de commissie voor het verkiezingsprogramma voorzit, spreekt van een optimistisch programma maar waarschuwt dat er flinke onzekerheid in zit vanwege de pandemie. "Een verslechtering van de situatie kan ervoor zorgen dat we de snelheid van onze ambities moeten bijstellen. Net zoals een verbetering ervoor kan zorgen dat we meer gas willen geven. Veel zal afhangen van het tempo waarmee de wereldeconomie zich in 2021 kan herstellen", aldus Koolmees, minister Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Opmerkelijk zijn de ambities in de woningbouw, een portefeuille waar een D66-minister op zit die onder vuur ligt van de hele oppositie om de hoge huren. Koolmees noemt de krapte op de woningmarkt een van de grootste problemen van nu. "Mensen betalen te veel huur, kunnen niet verhuizen of krijgen helemaal geen woning. Plannen maken in de bouw is makkelijker dan ze te realiseren." D66 wil meer sturing vanuit de overheid. "Minister Kajsa Ollongren heeft dat al in gang gezet. Maar het is nog niet genoeg", zegt Koolmees.

Bouwlocaties

Nieuwbouw moet vooral binnen de bebouwde kom of op enkele grote bouwlocaties, ook buiten de Randstad. De helft van de verhuurderheffing die de corporaties aan het Rijk betalen, krijgen ze terug via een fonds om betaalbare huurwoningen te bouwen en te verduurzamen. De hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd en daarvoor in plaats gaat de inkomstenbelasting omlaag. Wat D66 betreft mogen hypotheken langer duren dan 30 jaar en mag de helft aflossingsvrij worden geleend.

De regeringspartij heeft nu negentien zetels in de Tweede Kamer maar staat in de peilingen op verlies.

Door: ANP

27 juni '25 (11:23)

Aantal vergunningen voor nieuwbouw daalt

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is in de eerste vijf maanden van dit jaar gedaald tot 33.000, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. In dezelfde periode vorig jaar werden voor de bouw van 38.000 nieuwe woningen vergunningen afgegeven.

19 juni '25 ( 8:45)

Werkloosheid in Nederland stabiel op 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

19 juni '25 ( 8:20)

WOZ-waarde woningen stijgt dit jaar met 5 procent gemiddeld

De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning bedraagt dit jaar 398.000 euro. Dat is 5 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die stijging is groter dan in 2024, maar fors kleiner dan in de jaren daarvoor. De WOZ-waarde is volgens het statistiekbureau het sterkst toegenomen in de Zuid-Hollandse gemeente Leidschendam-Voorburg.

13 juni '25 ( 8:36)

Keijzer selecteert 24 locaties voor versnelling woningbouw

Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft 24 nieuwe gebieden aangewezen waar ze haast wil maken met woningbouw. Door zich te bemoeien met projecten in deze gebieden hoopt ze 'doorbraken' te forceren, waardoor deze sneller worden afgerond dan de gebruikelijke zeven tot tien jaar.

23 mei '25 ( 9:26)

Groter deel van inkomen jongeren gaat naar private huurwoning

Jongeren zijn de afgelopen jaren steeds vaker in een private huurwoning gaan wonen en zien een groter deel van hun inkomen opgaan aan de huur. Dat komt doordat een sociale huurwoning of koopwoning vinden voor hen steeds moeilijker is geworden door het huizentekort. Ook zijn de huren op de private markt harder gestegen dan de inkomens van jongeren, meldt ING na onderzoek.

22 mei '25 ( 6:43)

Koopwoningen in april ruim 10 procent duurder dan een jaar eerder

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in april gemiddeld 10,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van nieuwe cijfers. Gemiddeld kostte een woning 472.054 euro.

14 mei '25 ( 8:28)

Vergunningen voor tijdelijke woningen stijgen fors in 2023

Om het woningtekort tegen te gaan komen er in Nederland steeds meer tijdelijke huizen bij, zoals containerwoningen, kant-en-klare flexhuizen of kantoren die zijn omgebouwd tot tijdelijke studio's. Vorig jaar is voor meer dan 6000 van deze woningen een vergunning verstrekt. Dit zijn bijna drie keer zo veel als in 2020, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht. In 2023 ging het nog om ruim 4000 vergunningen.

30 april '25 ( 9:42)

Branche vreest hogere afvalheffing voor Nederlanders

Nederlanders gaan meer afvalstoffenheffing betalen doordat de CO2-heffing voor verbrandingsinstallaties wordt verhoogd. Hiervoor vreest de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD).

30 april '25 ( 8:32)

Nederlandse huizenmarkt relatief betaalbaar binnen EU, aldus ABN AMRO

De Nederlandse huizenmarkt is relatief betaalbaar vergeleken met andere Europese landen, meldt ABN AMRO in de Woningmarktmonitor. De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen twintig jaar sterk gestegen en de betaalbaarheid van woningen is verslechterd, maar niet zo uitzonderlijk sterk als in andere EU-landen. Volgens woningmarkteconoom Mike Langen is Nederland ondanks de problemen een van de betaalbaardere koopmarkten in de EU.

15 april '25 ( 8:32)

TNO: meertaligheid leidt het vaakst tot misverstanden in bouw en landbouw

Meertaligheid op de werkvloer leidt het vaakst tot misverstanden in de bouw, landbouw en industrie. Dat meldt TNO op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het onderzoeksinstituut heeft uitgevoerd samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).