Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Makelaars: huizenprijzen blijven voorlopig flink stijgen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De huizenprijzen blijven komende tijd waarschijnlijk flink oplopen. Ook de nieuwe lockdownmaatregelen en de financiële onzekerheid van de coronacrisis brengen daar geen verandering in, denkt makelaarsorganisatie NVM.

De branche heeft zijn voorspelling voor de prijzen in heel 2020 verhoogd naar een toename met 8 procent. Begin dit jaar werd er nog op 4 procent tot 6 procent duurdere huizen gerekend, maar dat was voor de drukke zomermaanden. In het derde kwartaal stegen de prijzen met 11,6 procent op jaarbasis, de sterkste toename in meer dan twintig jaar.

Van coronadip geen sprake

Een concrete verwachting voor volgend jaar kan de NVM nog niet geven, maar het algehele beeld spreekt voor zich. Van een coronadip, zoals veel economen aanvankelijk hadden verwacht, lijkt absoluut geen sprake. Dat komt deels door de "historische lage" hypotheekrentes en de grote verhuisvraag in de markt. Makelaars merken bijvoorbeeld dat steeds meer mensen weg willen uit de steden en zoeken naar een woning in meer landelijke gebieden.

Uiterst beperkt aanbod

Grootste drijver van de prijzen is evenwel het uiterst beperkte aanbod. Per te koop staand huis zijn er soms meer dan honderd mensen die geïnteresseerd zijn en een bezichtiging willen. Vervolgens bieden die massaal tegen elkaar op. Starters krijgen hierdoor vaak amper een kans, omdat de prijzen al snel buiten hun budget vallen.

De enige oplossing voor dit probleem is extra huizen bijbouwen, benadrukte NVM-voorzitter Onno Hoes bij de presentatie van de kwartaalcijfers nogmaals. In de ogen van de NVM zouden er verspreid over het land hele nieuwe Vinex-wijken uit de grond gestampt moeten worden om het grote woningtekort te verhelpen, compleet met nieuwe wegen en andere infrastructuur.

Tegemoetkoming

Het kabinet wil starters tegemoetkomen door huizenkopers tot 35 jaar vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer te laten betalen. Maar de NVM denkt dat dit niet gaat helpen, en mogelijk zelfs nadelig kan werken. Het extra geld dat starters daardoor te besteden hebben, zullen ze waarschijnlijk gebruiken om extra te bieden op huizen. En dat drijft de huizenprijzen alleen maar verder op.

Nederland gaat momenteel weer een nieuwe periode met lockdownmaatregelen in, maar voor de woningmarkt heeft dit waarschijnlijk weinig effect. Inmiddels is bij het kijken naar huizen een mondkapje verplicht, maar verder kan het werk van de makelaars gewoon doorgaan. Voor kopers zelf maakt het ook niet veel uit. Mensen kijken voor het zoeken naar een huis toch naar de langere termijn, denkt de NVM. En zelfs als een deel van de vraag wegvalt door een toenemende financiële onzekerheid, dan nog zijn er volgens de makelaars te weinig huizen om aan de vraag te voldoen.

Door: ANP

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.