Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Hulp aan starters op woningmarkt maakt huishoudens kwetsbaarder'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Overheidsinspanningen om de woningmarkt duurzamer en weer toegankelijk te maken voor starters, kunnen ervoor zorgen dat mensen een hogere hypotheek afsluiten dan voor hen verstandig is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat grote groepen huishoudens kwetsbaarder dreigen te worden voor financiële problemen bij economische tegenspoed.

De financiële waakhond merkt op dat het in sommige situaties wettelijk toegestaan is om af te wijken van het maximale leenbedrag voor een hypotheek. Zo kunnen mensen voor een zogeheten nul-op-de-meterwoning 25.000 euro extra lenen, omdat het kabinet graag ziet dat er meer van deze zeer zuinige en goed geïsoleerde woningen komen.

Daarnaast kunnen starters op de woningmarkt in veel gemeenten een speciale starterslening krijgen bovenop hun normale hypotheek. De toezichthouder constateert ook dat hypotheekverstrekkers andere kredietlasten als studieschulden en private lease niet altijd meenemen bij het bepalen van het maximale bedrag dat iemand kan lenen.

Veel lenen

Vooral starters zouden makkelijk in de problemen kunnen komen als het even tegenzit, omdat zij door de flink gestegen huizenprijzen al zo veel als mogelijk moeten lenen om een kans te krijgen een huis te bemachtigen. Ook hebben ze vaker een studieschuld en hun inkomen is vaak onzekerder, bijvoorbeeld omdat ze nog in een vroege fase van hun carrière zitten.

De AFM wil de risico's komend jaar beter in kaart gaan brengen. Zo gaat de toezichthouder bij hypotheekaanbieders onderzoeken of en in hoeverre er bij hun sprake is van overkreditering. Ook wil de organisatie in politiek Den Haag het gesprek aangaan.

Financiële weerbaarheid

"Het maatschappelijk belang van verduurzaming en toegankelijkheid tot de woningmarkt voor koopstarters staat buiten kijf, maar dit moet niet ten koste gaan van financiële weerbaarheid", benadrukte AFM-bestuursvoorzitter Laura van Geest dinsdag bij de presentatie van het nieuwe trendrapport van de organisatie.

Starters meer laten lenen helpt hen ook niet echt en leidt alleen maar tot hogere prijzen, is haar inschatting. Terwijl het echte probleem op de woningmarkt is dat er een tekort aan huizen is. Volgens de AFM kan de overheid beter inzetten op het aanjagen van de woningbouw om starters meer kansen te geven.

Door: ANP

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.