Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Rijk moet voortouw nemen in aanpak woningtekort'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Nederland moet flink bouwen om het woningtekort in te lopen en de situatie voor starters op de huizenmarkt te verbeteren, en het Rijk moet daartoe de regie nemen. Dat is de inzet van Vereniging Eigen Huis (VEH) tijdens een hoorzitting woensdag in de Tweede Kamer over het woningtekort voor starters en middeninkomens.

De enige structurele oplossing om het tekort tegen te gaan is bouwen, aldus de organisatie van huizenbezitters. En dat zou het beste geregeld kunnen worden via een strakke regie vanuit Den Haag. Nu is dit nog een taak van gemeenten en provincies, maar dat levert niet genoeg woningen op. "Het Rijk moet daarom afspraken maken met alle lagere overheden over het aantal te bouwen betaalbare woningen", zegt Karsten Klein, directeur belangenbehartiging van VEH. "Gemeenten moeten daarnaast meer juridische ruimte krijgen om koopwoningen te reserveren voor starters."

Over de grote krapte op de woningmarkt is al langer veel te doen. Er staan veel minder huizen te koop dan voorheen en de prijzen rijzen de pan uit. Daardoor is het voor met name starters heel moeilijk om een huis te kopen. Onder meer ook de makelaars hebben al herhaaldelijk een oproep gedaan om meer woningen bij te laten bouwen.

Starters

"Voor veel starters is het met deze prijzen niet meer mogelijk een huis te kopen", benadrukt Klein. "Ze profiteren niet van waardestijging en vermogensopbouw. Zo wordt het steeds lastiger om later alsnog een woning te kopen. Het woningtekort zorgt zo voor een groeiende, maatschappelijke kloof."

Volgens VEH kan gerichte, financiële hulp starters ook een steun in de rug geven. "Denk aan startersleningen, gekoppeld aan een geregionaliseerde NHG-grens. Met een bijdrage van het Rijk kunnen meer gemeenten een starterslening aanbieden."

Minder strenge leenregels

Eerder op de dag pleitte het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in De Telegraaf al voor minder strenge leenregels, als de overheid starters op de woningmarkt wil helpen. "Door de zeer strenge leenregels vanuit de nationale overheid is het op dit moment moeilijk voor met name jonge huishoudens met middeninkomens om tot de koopmarkt toe te treden", zo stelde directeur Taco van Hoek in de krant.

Ruimere leennormen vindt niet iedereen een goed idee. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelde dinsdag juist dat regelingen die het mogelijk maken om meer te lenen dan volgens de leennormen verantwoord is, mensen extra kwetsbaar maakt. Starters meer laten lenen helpt hen ook niet echt en leidt alleen maar tot hogere huizenprijzen, vond de toezichthouder. Terwijl het echte probleem op de woningmarkt is dat er een tekort aan huizen is.

Door: ANP

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.