CDA en PvdA willen dat overheid deel aankoopprijs nieuwbouwhuis voorschiet

De overheid zou starters op de woningmarkt moeten helpen, door een deel van de aankoopprijs van hun nieuwbouwhuis voor te schieten. Deze lening zouden ze dan tegen gunstige voorwaarden (deels) moeten terugbetalen.

Dit voorstel willen CDA en de Partij van de Arbeid maandag doen, als de woonbegroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt behandeld. Ze denken dat het starters kan helpen er tussen te komen op de oververhitte woningmarkt, en vragen het kabinet de mogelijkheden te onderzoeken. Ze denken aan een bedrag van zo'n 50.000 euro, hoewel dat wellicht nog kan verschillen per regio.

Jaar na jaar komen er minder starters bij op de koopmarkt, stellen de twee partijen. "Een koperskorting kan een grote groep jongeren aan een eigen woning helpen, waar zij nu vaak aangewezen zijn op dure huur", zegt CDA-Kamerlid Julius Terpstra.

"De prijzen zijn torenhoog en veel starters leggen het af tegen beleggers, die vervolgens een hoge huur vragen voor dezelfde woning", aldus PvdA'er Henk Nijboer. "Met een kooppremie voor een eerste nieuwbouwwoning krijgen starters met een normaal inkomen ook de kans om ertussen te komen en hun toekomst vorm te geven."

Het CDA kwam eerder al met ideeën om starters te helpen op de woningmarkt. Zo zouden banken en hypotheekverstrekkers bij hen niet alleen van een inkomen moeten uitgaan, maar ook moeten kijken naar bewijzen dat de betrokkenen al lange tijd een hoge huur betalen. Vaak verdienen starters net iets te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar kunnen ze ook niet genoeg hypotheek krijgen voor een koopwoning. Daarom zijn ze vaak veroordeeld tot een dure huurwoning.

Door: ANP