Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kamer debatteert over woonbegroting minister Ollongren

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Het oplossen van het woningtekort in Nederland zal een van de grootste opgaves worden voor een volgend kabinet. Met hoogstwaarschijnlijk de laatste woonbegroting van deze regeerperiode hoopt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) een begin te maken.

De coalitie heeft in de Eerste en Tweede Kamer geen meerderheid meer, en heeft daarom de steun van de oppositie nodig. Ollongren verzekerde zich vorige week van de steun van de PvdA en GroenLinks, door een akkoord met hen te sluiten. Zo wordt de huurstijging beperkt tot 1 procent boven de inflatie. Dat was volgens de linkse partijen hard nodig, omdat veel mensen door de coronacrisis met financiële problemen kampen.

Ook komt er 450 miljoen euro om de leefbaarheid in wijken te verbeteren en wordt het voor meerpersoonshuishoudens makkelijker een sociale huurwoning te krijgen.

Expert nodig voor aanvragen energielabel 

In de plannen van het kabinet moet voor het aanvragen van een energielabel in de toekomst een expert langskomen. Nu kan dat nog digitaal, voor zo'n tien euro, maar in de nieuwe situatie zouden de kosten fors stijgen. Daar wil een meerderheid van de Kamer een stokje voor steken. VVD en CDA dienen met steun van een aantal andere partijen een voorstel in, om de verplichte keuring door een expert tegen te houden.

Volgens de initiatiefnemers zou het nieuwe energielabel "gemiddeld 190 euro" gaan kosten. Veel te veel, vindt VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis. "Ik wil niet dat huiseigenaren straks honderden euro’s moeten betalen voor een energielabel dat niet beter is dan wat we nu hebben. Daarom wil ik het huidige, goedkope energielabel in de wet zetten, dan blijft het beschikbaar voor huiseigenaren."

Door: ANP

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.