Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

WoningBouwersNL: verkoop nieuwbouw koopwoningen stijgt door

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De verkoop van nieuwbouw koopwoningen steeg in oktober verder door. Met 3313 verkochte woningen lag de afgelopen maand de verkoop 10 procent boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Dat meldt WoningBouwersNL, de branchevereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers, op basis van verkoopcijfers van verzekeraars Woningborg, SWK en Bouwgarant.

Sinds de maand april is de belangstelling voor nieuwbouw koopwoningen toegenomen en ligt de verkoop elke maand "fors hoger dan het langjarig gemiddelde", merkt de vereniging. De nieuwbouwhuizen worden gekocht door huiseigenaren met veel overwaarde die profijt hebben van een lage rente, zegt Jannes van Loon, woningmarktonderzoeker bij WoningBouwersNL.

Tot en met de maand oktober kwam het totaal aantal verkopen dit jaar uit op 28.525 woningen, 14 procent meer dan een jaar geleden. Toen werden veel verkopen noodgedwongen uitgesteld door de impasse op de woningmarkt door de stikstofcrisis en de problemen door PFAS, de giftige stoffengroep in de bodem.

Zorgen over de toekomst

WoningBouwersNL verwacht dat de laatste twee maanden van dit jaar de verkopen op eenzelfde lijn zullen zitten met het gemiddelde de afgelopen vijf jaar. De vereniging schat de totale verkoop van nieuwbouw koopwoningen dit jaar op 34.000 tot 35.000 woningen.

Volgens de vereniging treft de coronacrisis de kopers van nieuwbouwwoningen nauwelijks, omdat dit vaak mensen zijn met een vaste baan. De belangstelling voor nieuwbouwwoningen ligt dit jaar 30 tot 50 procent hoger dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van Nieuwbouw Nederland, een website die het aantal nieuwbouwprojecten bijhoudt.

De vereniging uit nog wel zorgen over de toekomst. Zo wijzen gemeenten te weinig bouwlocaties toe om de woningbouwproductie te kunnen opvoeren en zijn er meer aanvullende, lokale regels die bouwprojecten duur en complex maken, waarschuwt de vereniging.

Door: ANP

27 september '24 ( 9:02)

Nog steeds negatief producentenvertrouwen, wel iets omhoog

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van producenten in de Nederlandse industrie is deze maand iets verbeterd, maar blijft nog wel negatief. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau waren fabrikanten positiever over de verwachte bedrijvigheid.

23 september '24 ( 8:34)

Veel huiseigenaren bereid kleiner te wonen

Een meerderheid van de huiseigenaren is bereid genoegen te nemen met een huis dat kleiner is dan hun huidige woning. Veel eigenaren vinden ook dat meer grote woningen moeten worden opgesplitst. Dit komt naar voren uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, waaraan bijna 85.000 leden deelnamen.

17 september '24 (15:49)

Belasting op gas gaat omlaag en miljoenen extra tegen energiearmoede

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt zowel voor volgend jaar als het jaar daarna 60 miljoen euro vrij om kwetsbare huishoudens te helpen hun energierekening te betalen. Dat is een paar miljoen meer dan daar de afgelopen twee jaar voor beschikbaar was. Verder gaat, zoals al aangekondigd in het coalitieakkoord, de energiebelasting op gas omlaag.

17 september '24 (15:39)

Prinsjesdag: terugdringen woningnood topprioriteit kabinet

Het terugdringen van de woningnood is een topprioriteit van dit kabinet. Er is jarenlang te weinig gebouwd in verhouding tot de groei van de bevolking en kleinere huishoudens. Naast dat er meer en sneller gebouwd moet worden, wordt er ook gewerkt aan de betaalbaarheid en kwaliteit van woningen en de leefomgeving. Onder meer met het vereenvoudigen van de huurtoeslag, een aanpak voor funderingsschade, het maken van nieuwe Nationale Prestatieafspraken met woningcorporaties (NPA) en de voortzetting van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). De begroting van Volkhuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) die vandaag via de Miljoenennota is gepresenteerd, geeft zicht op wat er komend jaar te gebeuren staat. Dit meldt Rijksoverheid.

17 september '24 (15:33)

Veel minder dan 1 miljard euro naar woningbouw volgend jaar

DEN HAAG (ANP) - Volgend jaar gaat niet 1 miljard, maar zo'n 317 miljoen euro extra naar woningbouw. Dat staat in de begroting van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben afgesproken om tot en met 2029 in totaal 5 miljard euro te investeren in nieuwe woningen. Naar verwachting wordt dat totaalbedrag wel gehaald, maar niet zo snel als gepland. Zo'n 700 miljoen euro wordt volgens een woordvoerder pas in 2030 uitgegeven.

17 september '24 (15:03)

Vastgoed Belang: 'Troonrede biedt positieve perspectieven voor huurderssector'

De troonrede van dit jaar biedt positieve perspectieven voor de woningmarkt en de huurderssector. Dat stelt Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders. Volgens de verhuurders is het nu tijd om de plannen van het kabinet daadwerkelijk uit te voeren. "Hoopvolle woorden, nu de daad bij het woord voegen."

17 september '24 (14:48)

Energiebedrijven blij met aandacht kabinet voor overvol stroomnet

Nederlandse energiebedrijven zijn blij dat problemen met overvolle elektriciteitsnetten een "prominente plek" hebben gekregen op de politieke agenda. Ook is de energiebranche tevreden dat de klimaatdoelen leidend zijn bij het beleid van het nieuwe kabinet, reageert belangenorganisatie Energie-Nederland op de troonrede die de koning dinsdag uitsprak.

12 september '24 (15:02)

Test met opslaan stroom met thuisbatterij tegen problemen vol stroomnet

Netbeheerder Liander en energiebedrijf Zonneplan kijken de komende maanden of het automatisch opslaan van opgewekte elektriciteit in een thuisbatterij helpt tegen de problemen op het volle stroomnet. De bedrijven doen vanaf deze maand een proef hiermee bij huishoudens in Arnhem.

12 september '24 (13:48)

Hogere prijzen voor gas en elektriciteit in nieuwe contracten

Energiecontracten voor particulieren zijn deze maand duurder geworden, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Wie deze maand een variabel contract afsluit voor gas en elektriciteit is 1 procent duurder uit dan in augustus. Vaste contracten zijn 2 tot 3 procent duurder geworden.

12 september '24 ( 8:36)

Vol stroomnet kost Nederland tot 40 miljard euro per jaar; hinder voor woningbouw

Het volle stroomnet kost Nederland elk jaar tot 40 miljard euro, heeft adviesbureau Boston Consulting Group berekend. Dit probleem hindert de woningbouw, belemmert de groei van bedrijven en vertraagt de verduurzaming, melden de onderzoekers in een rapport.