Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gemeenten: eerst geld van nieuw kabinet, dan afspraken over woningbouw

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Gemeenten in Nederland willen van een nieuw kabinet eerst harde toezeggingen over meer geld, voordat er afspraken gemaakt kunnen worden over onder andere woningbouw, uitvoeren van het klimaatakkoord en sociale samenhang. "Pas als het lekkende dak is gerepareerd kunnen we samen bouwen aan de toekomst", zo staat in een resolutie die het bestuur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag aan de leden voorlegt op de algemene ledenvergadering.

Volgens het VNG-bestuur wijst "onderzoek na onderzoek" uit dat gemeenten met ernstige financiële problemen kampen. "Taken en middelen zijn niet in balans en structurele oplossingen zijn nodig. Het herstellen van de financiële positie is een belangrijke voorwaarde om verder te kunnen op andere terreinen."

Gemeenten hebben er de laatste jaren door decentralisatie steeds meer taken bij gekregen, maar daarvoor niet meer geld gekregen. Volgens de VNG komt dat ook omdat de bestuurlijke verhoudingen in Nederland niet op orde zijn. Ook daaraan moet volgens de organisatie dringend iets gebeuren, zodat de stem van de gemeenten in Den Haag beter wordt gehoord. De VNG wil dat een verbetering van de verhoudingen tussen het Rijk en decentrale overheden bij wet wordt geregeld. Provincies en waterschappen ondersteunen die actie, aldus de VNG.

Op de ledenvergadering komt ook de motie Raden in Verzet aan de orde. Enkele gemeenteraden willen op initiatief van de raad van Zoetermeer dat het kabinet dit jaar en volgend jaar 2 miljard euro vrijmaakt om de structurele tekorten op te lossen, zodat gemeenten hun taken kunnen uitvoeren. Als dat niet gebeurt willen de gemeenteraden het contact met het kabinet opschorten.

Het VNG-bestuur vindt het niet verstandig om op dit moment over concrete bedragen te praten, staat in een pre-advies voor de vergadering. Ook het opschorten van alle contacten raadt de vereniging af, omdat "de VNG dan op belangrijke terreinen niet in staat is om op te komen voor de belangen van gemeenten en om concrete oplossingen te zoeken voor urgente problemen". Volgens het VNG-bestuur komt de resolutie waarover vrijdag wordt gestemd in grote lijnen overeen met de strekking van de motie.

Door: ANP

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.