Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gemeenten: eerst geld van nieuw kabinet, dan afspraken over woningbouw

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Gemeenten in Nederland willen van een nieuw kabinet eerst harde toezeggingen over meer geld, voordat er afspraken gemaakt kunnen worden over onder andere woningbouw, uitvoeren van het klimaatakkoord en sociale samenhang. "Pas als het lekkende dak is gerepareerd kunnen we samen bouwen aan de toekomst", zo staat in een resolutie die het bestuur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag aan de leden voorlegt op de algemene ledenvergadering.

Volgens het VNG-bestuur wijst "onderzoek na onderzoek" uit dat gemeenten met ernstige financiële problemen kampen. "Taken en middelen zijn niet in balans en structurele oplossingen zijn nodig. Het herstellen van de financiële positie is een belangrijke voorwaarde om verder te kunnen op andere terreinen."

Gemeenten hebben er de laatste jaren door decentralisatie steeds meer taken bij gekregen, maar daarvoor niet meer geld gekregen. Volgens de VNG komt dat ook omdat de bestuurlijke verhoudingen in Nederland niet op orde zijn. Ook daaraan moet volgens de organisatie dringend iets gebeuren, zodat de stem van de gemeenten in Den Haag beter wordt gehoord. De VNG wil dat een verbetering van de verhoudingen tussen het Rijk en decentrale overheden bij wet wordt geregeld. Provincies en waterschappen ondersteunen die actie, aldus de VNG.

Op de ledenvergadering komt ook de motie Raden in Verzet aan de orde. Enkele gemeenteraden willen op initiatief van de raad van Zoetermeer dat het kabinet dit jaar en volgend jaar 2 miljard euro vrijmaakt om de structurele tekorten op te lossen, zodat gemeenten hun taken kunnen uitvoeren. Als dat niet gebeurt willen de gemeenteraden het contact met het kabinet opschorten.

Het VNG-bestuur vindt het niet verstandig om op dit moment over concrete bedragen te praten, staat in een pre-advies voor de vergadering. Ook het opschorten van alle contacten raadt de vereniging af, omdat "de VNG dan op belangrijke terreinen niet in staat is om op te komen voor de belangen van gemeenten en om concrete oplossingen te zoeken voor urgente problemen". Volgens het VNG-bestuur komt de resolutie waarover vrijdag wordt gestemd in grote lijnen overeen met de strekking van de motie.

Door: ANP

06 september '24 ( 8:20)

Zo'n 20.000 huizen krijgen warmte uit grootste warmtepomp van Nederland

Zo'n 20.000 huishoudens in de provincie Utrecht kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van warmte uit gebruikt warm water dat is gezuiverd. Volgens energieleverancier Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) gebeurt dit met de grootste warmtepomp van Nederland.

04 september '24 ( 9:17)

Sterkste stijging in ruim dertig jaar voor woninghuren in juli

DEN HAAG (ANP) - De woninghuren zijn in juli het sterkst gestegen in meer dan dertig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De huurprijzen lagen gemiddeld 5,4 procent hoger dan in juli 2023. Zo'n toename kwam voor het laatst voor in 1993, toen stegen de huren met hetzelfde percentage.

29 augustus '24 (13:03)

Briget Maasland presenteert nieuw huizenprogramma Plek onder de zon

Bridget Maasland gaat een programma maken voor Net5. De nieuwe show heet Plek onder de zon. Zij en medepresentatoren Viktor Brand en Winston Gerschtanowitz gaan mensen helpen om een huis te zoeken in het buitenland. Dat maakte Talpa donderdag bekend tijdens de seizoenspresentatie.

22 augustus '24 (10:33)

Zeeuwen krijgen geld voor uitschakelen zonnepanelen op zonnige dagen

Huiseigenaren op het Zeeuwse Tholen, Sint-Philipsland en Schouwen-Duiveland worden op zonnige dagen gevraagd om tegen betaling tijdelijk hun zonnepanelen uit te zetten. Het betreft een proef van netbeheerder Stedin in samenwerking met energieleverancier Eneco.

22 augustus '24 ( 6:17)

Woningmarkt weer oververhit: huizenprijzen flink omhoog

De Nederlandse huizenprijzen lopen steeds harder op. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster waren bestaande koopwoningen in juli gemiddeld 10,6 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar. "De woningmarkt lijkt weer oververhit te raken", zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

15 augustus '24 ( 9:32)

Aantal bouwvergunningen stijgt voor nieuwbouwwoningen

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse gemeenten hebben in het tweede kwartaal 18.800 bouwvergunningen voor nieuwe woningen afgegeven, 21 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar gaat het om een toename van 17 procent, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

12 augustus '24 (11:40)

Energielabel voor woningbezitter nog steeds van belang

Twee derde van de Nederlandse huiseigenaren verwacht dat de waarde van een koopwoning binnen nu en vijf jaar steeds sterker afhankelijk wordt van het energielabel. Dat blijkt uit onderzoek van hypotheekadviseur De Hypotheker.

23 juli '24 ( 8:05)

Flinke stijging woningverkopen; koopsom steeg gemiddeld met 8,5 procent

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn veel meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het Kadaster registreerde bijna 48.000 verkochte huizen, 7,7 procent meer dan in het tweede kwartaal van vorig jaar, meldt de organisatie. De gemiddelde koopsom steeg met 8,5 procent tot 441.000 euro.

26 juni '24 ( 7:19)

'Huurprijzen woningcorporaties stijgen gemiddeld 5,1 procent'

DEN HAAG (ANP) - De huren van woningen van woningcorporaties gaan op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog, meldt de vereniging van woningcorporaties Aedes. De prijsstijging ligt net iets onder de wettelijk toegestane huurverhoging van 5,3 procent. Volgens de vereniging stijgen de huren gemiddeld 0,7 procent minder dan de gemiddelde loonstijging van 5,8 procent in 2023.

25 juni '24 (16:18)

Senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder, aldus Woonbond

De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.