Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Huizenprijzen zullen later dit jaar licht dalen'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De huizenprijzen gaan toch echt een keer licht dalen, denken economen van ING. De kenners van de bank verwachten ook dat het woningtekort in Nederland dit jaar wat af zal nemen.

Volgens nieuwe voorspellingen van ING vlakt de stijging van de prijzen in de eerste helft van dit jaar af. Hierna volgt waarschijnlijk een "milde daling" die tot begin 2022 voortduurt. Op het laagste punt liggen de huizenprijzen gemiddeld zo’n 2,5 procent lager dan de prijspiek in 2021, al zullen de prijzen volgens de bank op jaarbasis nog wel 5 procent boven het gemiddelde van 2020 uitkomen.

Afgelopen tijd gingen de huizenprijzen nog flink omhoog. Dat komt omdat het aanbod aan te koop staande huizen flink is geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Ook zijn de hypotheekrentes nog altijd erg laag en zorgen de steunmaatregelen van de overheid ervoor dat de economische schade van de coronacrisis vooralsnog beperkt blijft. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben starters grote moeite om nog een huis te bemachtigen.

Minder nieuwe huishoudens

ING waarschuwt al langer dat het beeld op de woningmarkt binnenkort wat kan omslaan. Een belangrijke reden daarvoor is dat de groei van het aantal huishoudens veel lager ligt dan voorheen. Dat komt omdat vanwege de coronacrisis minder migranten naar Nederland komen.

Vorig jaar kwamen er naar schatting 44.000 huishoudens bij, terwijl de woningvoorraad door het bijbouwen van huizen met zo’n 75.000 woningen toenam. Dit betekent dat het feitelijke woningtekort, van in totaal zo’n 330.000 woningen, met zo’n 30.000 is ingelopen, rekent ING.

Thuiswonende jongeren

Ook in 2021 is de verwachting dat er minder nieuwe huishoudens bijkomen dan nieuwe woningen. Tegelijkertijd zal het aantal jongeren dat om financiële redenen langer thuis blijft wonen straks waarschijnlijk toenemen.

"Dit zal het gemiddelde aantal bieders per woning verlagen en de druk die woningkopers voelen om een hogere prijs te bieden verminderen", zegt ING-econoom Mirjam Bani. Ze gaat er daarbij vanuit dat er dit jaar ongeveer 10 procent minder verhuizingen plaatsvinden dan vorig jaar.

Toch zijn deze voorspellingen volgens Bani nog erg onzeker. Zo is er in haar ogen ook een scenario denkbaar waarin de woningmarkt juist verder verhit raakt. Dit is het scenario waarin het virus snel wordt ingedamd, de economie snel herstelt, de faillissementsgolf meevalt en de rentes ondanks alles laag blijven. Ook zou zich een scenario kunnen ontvouwen waarin de virusrisico's hoog blijven en de economie traag herstelt, met veel faillissementen en werkloosheid tot gevolg. Dat kan er juist toe leiden dat de huizenprijzen sneller zouden dalen.

Door: ANP

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.