Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hogere rente kan doorwerken op hypotheekmarkt

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De stijgende rentes op de financiële markten kunnen gaan doorwerken op de hypotheekrente en de pensioenen. De rente op met name Amerikaanse staatsleningen is al enige tijd aan het oplopen door de verwachting dat het omvangrijke coronasteunpakket van president Joe Biden de economische groei gaat stimuleren, waardoor consumenten meer gaan uitgeven en de inflatie kan toenemen.

Volgens senior econoom Bert Colijn van ING bepaalt de rente mede de ontwikkeling van de hypotheekrente, al rekent hij niet direct op grote stijgingen op dat gebied. "Maar je kunt er wel iets van gaan zien in de hypotheekrente, na de dalingen van de afgelopen tijd." Emeritus hoogleraar economie Sylvester Eijffinger van Tilburg University raadt mensen die willen oversluiten aan een zo langlopende hypotheek te nemen, "want de rente gaat oplopen".

Vergelijkingssite Geld.nl meldde onlangs nog dat de daling van de hypotheekrentes voorbij lijkt te zijn. Volgens de site hebben veel kredietverstrekkers in februari de rentes niet verlaagd en soms zelfs verhoogd. Overigens denkt Geld.nl niet dat de rentes de komende maanden zeer sterk zullen oplopen, vooral vanwege de felle concurrentie tussen geldverstrekkers op de hypotheekmarkt.

Negatieve rente

Volgens Eijffinger kan de spaarrente op termijn gaan stijgen, als de ECB zijn monetair beleid tegen de coronacrisis gaat normaliseren, bijvoorbeeld door het schrappen van negatieve rentes voor banken om geld bij de ECB te stallen. Nu moeten mensen met grote spaartegoeden nog een negatieve rente betalen, maar deze kunnen volgens hem wel voorzichtig weer gaan klimmen.

Al met al lijkt de impact van de stijgende rentes voor de gewone man in de straat nu nog beperkt te zijn, stelt Colijn. De grootste impact is volgens hem te zien op de financiële markten. Een hogere rente zorgt namelijk voor meer interesse in staatsobligaties en worden dus aandelen van de hand gedaan door beleggers. Daarbij is de technologiesector vooral gevoelig voor een hogere rente en inflatie, omdat winsten in de toekomst minder waard worden. In de techsector stonden de koersen de laatste tijd daardoor onder druk.

Door: ANP

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.