Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Een blokhut in je tuin: hier moet je op letten

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Heb jij veel spullen in je huis en wil je deze graag goed opbergen zodat ze niet meer de hele dag in het zicht liggen? Begrijpelijk! Extra opbergruimte is altijd handig, of het nu gaat om tuinmeubilair, fietsen, je barbecue of spullen van binnenshuis. Heb je er wel eens aan gedacht om hiervoor een tuinhuis of mooie blokhut aan te schaffen? Dat staat niet alleen gezellig in je tuin, maar is ook nog eens heel praktisch.

Waarde van je huis

Door een blokhut creëer je extra (woon)ruimte. Hierdoor kan je woonhuis meer waard worden. Een goede investering dus! Wel is het plaatsen van een blokhut in je tuin een behoorlijke klus. Je kunt dit uitbesteden, maar natuurlijk ook zelf doen. Daarvoor is het belangrijk je goed in te lezen in de verschillende opties van een blokhut. Je leest ze hier!  


Het formaat van de blokhut

Je hebt blokhutten in verschillende formaten. Het is daarom belangrijk om van tevoren goed na te denken over het formaat dat goed staat in jouw tuin. Ook is verstandig rekening te houden met het doel van je blokhut: waarvoor wil deze precies gebruiken? Ook dat heeft invloed op het formaat. Wil je de blokhut alleen gebruiken als luxe opbergruimte, of zit je eraan te denken om hier ook een woonomgeving van te maken? Je kunt een blokhut namelijk ook gebruiken als kantoor of een verblijfplaats voor mensen die blijven slapen. Omdat je met een blokhut dus verschillende kanten op kunt, zijn ze beschikbaar in verschillende formaten.


De vorm van een blokhut

Naast het formaat, zit er ook verschil in de vorm van een blokhut. Er zijn bijvoorbeeld vierkante blokhutten, maar ook vijfhoekige en langwerpige. Je kunt dus je eigen stijl kiezen. Dat geldt ook voor het dak van een blokhut: ook daarvan zijn er verschillende opties, zoals een plat dak of een zadeldak.


Ramen en deuren

Bij een blokhut zijn ook ramen en deuren van belang. Let erop dat deze stevig zijn en ook van goede kwaliteit. Je wilt natuurlijk niet dat het gaat tochten in je blokhut, dus zorg ervoor dat de ramen en deuren wind- en waterdicht zijn. Ook is het handig om voor dubbel glas te kiezen, om kou in de blokhut tegen te gaan. Wat betreft ramen zijn er ook verschillende opties. Er zijn bijvoorbeeld uitzetramen, draai-kiepramen en vleugelramen. Denk dus bij de aanschaf van de blokhut ook hieraan, zodat je niet ineens voor verrassingen komt te staan. 
 

Fundering van een blokhut

Ook de fundering van de blokhut is belangrijk. Een juiste fundering kan er namelijk voor zorgen dat je langer van de blokhut kunt genieten. Het is van belang dat de ondergrond van de blokhut waterpas is en dat de blokhut op een harde ondergrond komt te staan. 
11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.

18 maart '24 (10:35)

Dura Vermeer ziet "voldoende kansen" ondanks krimp bouwsector in 2024

Bouwconcern Dura Vermeer voorziet dit jaar "voldoende kansen", hoewel de bouwsector naar verwachting in 2024 voor het eerst in geruime tijd zal krimpen. Mede dankzij de grote hoeveelheid opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd ziet de bouwer het jaar met vertrouwen tegemoet, meldt de onderneming in het jaarverslag over 2023.

08 maart '24 (10:32)

Provincie Zuid-Holland remt woningbouw af, terwijl er snel nieuwe huizen moeten komen

De provincie Zuid-Holland remt de woningbouw af, terwijl er juist snel nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Die conclusie trekt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de provincie.