Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kies voor een ervaren nieuwbouw makelaar

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Je hebt een droomhuis gevonden, het moet alleen nog gebouwd worden. Dan ontstaat er lichte onzekerheid; want bij wie moet je terecht voor de vragen die je allemaal hebt, hoe word je op de hoogte gehouden van vorderingen, tegenslagen en oplevertermijnen? Het zijn allemaal vragen waarvoor je het liefst een aanspreekpunt hebt, iemand die kennis van zaken heeft. De makelaar bij wie jij jezelf ingeschreven hebt, is daarvoor de aangewezen persoon. Deze nieuwbouw makelaar begeleidt je en onderhoudt ook nauwe contacten met de ontwikkelaar en aannemer. En de nieuwbouw makelaar kent jou. Dat is heel belangrijk.

De begeleiding

Een nieuwbouwhuis koop je vanaf een bouwtekening of een artist impression. Als koper bij de verkopende nieuwbouw makelaar, heb je alle informatie gekregen in de vorm van brochures en bijeenkomsten. Je hebt de plannen besproken, naar de bouwtekeningen gekeken en gecontroleerd of alles wel klopt met hoe het beloofd en toegezegd is. Misschien is er een modelwoning waar je kunt gaan kijken. De nieuwbouw makelaar heeft alle tijd en aandacht om je vragen te beantwoorden.

Bij het aankopen van een nieuwbouw woning wordt een koop-/aannemingsovereenkomst opgemaakt. Dit is een overeenkomst waarmee je niet alleen de woning koopt maar ook de aannemer rechtstreeks opdracht geeft tot bouw. Een nieuwbouw makelaar weet welke juridische zaken goed onderbouwd moeten zijn zoals bijvoorbeeld het afsluiten van ontbindende voorwaarden of een anti-speculatiebeding. Na het tekenen blijft begeleiding belangrijk, je wordt op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. Een ervaren nieuwbouw makelaar leidt je door verschillende fasen die je passeert van de ontwikkeling en bouw tot aan oplevering van een nieuwbouw woning en kan je ook helpen bij het vinden van een goede hypotheekconstructie. 

 

Adviserende taken

Niet alleen het opmeten van het perceel of de plaatsing van tussenmuren bij een appartement zijn belangrijke momenten om bij de nieuwe woning te gaan kijken, ook het moment waarop sanitair, de keuken, de afwerking van de vloer en eventueel afwijkende plaatsing van stopcontacten doorgesproken moet worden zijn belangrijk. Sommige keuzes zullen voor waardevermeerdering van de woning zorgen, andere keuzes zullen alleen extra kosten met zich meebrengen in de vorm van meerwerk. Een term voor extra werk dat door de aannemer uitgevoerd moet worden. De nieuwbouw makelaar is degene die zorgt voor het rechtstreekse contact tussen jou en de ontwikkelaar en aannemer en die je in deze keuzes kan adviseren.

Wanneer het zover is en de woning wordt opgeleverd volgt er een inspectieronde. Tijdens dit bezoek wordt gekeken of er geen mankementen zijn en of alles wel is uitgevoerd zoals is vastgelegd. Deze opleveringsinspectie kun je zelf doen of er een onafhankelijke instantie voor inhuren. Het belangrijkste is dat je na deze inspectie zeker weet geen onvolkomenheden meer tegen te komen want de aannemer is na de oplevering niet meer verantwoordelijk. 

 

De oplevering

Eindelijk is het grote moment aangebroken. De akte van levering wordt getekend bij de notaris. Ook nu wordt je begeleid door de nieuwbouw makelaar. Gedurende het hele proces is de nieuwbouwmakelaar je aanspreekpunt en vertrouwenspersoon geweest. Doe je voordeel met ervaring en een persoonlijke aanpak. Zo weet je zeker dat jij het beste advies krijgt in deze spannende fase van in leven.

30 april '25 ( 9:42)

Branche vreest hogere afvalheffing voor Nederlanders

Nederlanders gaan meer afvalstoffenheffing betalen doordat de CO2-heffing voor verbrandingsinstallaties wordt verhoogd. Hiervoor vreest de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD).

30 april '25 ( 8:32)

Nederlandse huizenmarkt relatief betaalbaar binnen EU, aldus ABN AMRO

De Nederlandse huizenmarkt is relatief betaalbaar vergeleken met andere Europese landen, meldt ABN AMRO in de Woningmarktmonitor. De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen twintig jaar sterk gestegen en de betaalbaarheid van woningen is verslechterd, maar niet zo uitzonderlijk sterk als in andere EU-landen. Volgens woningmarkteconoom Mike Langen is Nederland ondanks de problemen een van de betaalbaardere koopmarkten in de EU.

15 april '25 ( 8:32)

TNO: meertaligheid leidt het vaakst tot misverstanden in bouw en landbouw

Meertaligheid op de werkvloer leidt het vaakst tot misverstanden in de bouw, landbouw en industrie. Dat meldt TNO op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het onderzoeksinstituut heeft uitgevoerd samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

11 april '25 ( 8:42)

Verkoop nieuwbouwwoningen stijgt met bijna 40 procent

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 38 procent toegenomen tot 8500 vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De prijzen van nieuw gebouwde koopwoningen stegen met 4,8 procent, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

10 april '25 (14:37)

Verhuurders verkochten voor miljarden aan huurwoningen, blijkt uit studie

Verhuurders hebben vorig jaar voor 14,2 miljard euro aan huurhuizen verkocht. Dit meldde NVM-dochteronderneming brainbay donderdag na onderzoek over het zogenoemde uitponden. Dat houdt in dat verhuurders een woning verkopen nadat de huurders zijn vertrokken. In 2024 gebeurde dit volgens de studie bij zo'n 37.000 huizen.

21 maart '25 ( 8:40)

Koopwoningen opnieuw duurder, maar prijsstijging zwakt af

De prijzen van bestaande koophuizen op de krappe woningmarkt zijn vorige maand opnieuw gestegen, maar wel iets minder hard dan in de maanden daarvoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster kostte een huis in februari gemiddeld 10,6 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

12 maart '25 ( 8:38)

Rabobank verwacht meer woningverkopen en aanhoudende prijsstijgingen

De huizenprijzen in Nederland gaan ook dit jaar en volgend jaar verder omhoog, verwacht het economische bureau van Rabobank. Het aantal woningverkopen neemt eveneens toe, doordat steeds meer woningbeleggers voormalige huurwoningen te koop zetten.

11 maart '25 ( 9:13)

ING: Huiseigenaren zitten niet te wachten op overheidsinmenging bij verduurzaming

Woningeigenaren willen niet dat de overheid zich bemoeit met de verduurzaming van hun woning en hoe ze omgaan met de energietransitie. Ze hebben het liever zelf voor het zeggen, staat in een woonrapport van ING.

11 maart '25 ( 9:05)

Energiemonitor: huishoudens hebben groot potentieel voor extra stroomopwekking

Als overheid, netbeheerders en ontwikkelaars meer samenwerken kan nog veel meer hernieuwbare energie worden opgewekt, stelt klimaatstichting HIER, die naar allerlei initiatieven kijkt van burgers die samen stroom opwekken. Burgerprojecten met onder meer zonneparken, zonnedaken en grootschalige batterijen wekken samen stroom op voor een half miljoen huishoudens. "Maar het hadden er misschien wel 1 miljoen kunnen zijn", stelt Gijs Termeer, directeur bij HIER.

11 maart '25 ( 8:48)

Aantal vergunde woningen zonder bouwstart blijft toenemen

Het aantal nieuwbouwwoningen met een vergunning waarvan de bouw nog niet is gestart, is toegenomen. Volgens WoningBouwersNL, de brancheorganisatie voor ontwikkelaars en bouwondernemers, steeg dit aantal vanaf 2022 van 95.000 woningen naar 115.000 eind 2024.