Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kies voor een ervaren nieuwbouw makelaar

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Je hebt een droomhuis gevonden, het moet alleen nog gebouwd worden. Dan ontstaat er lichte onzekerheid; want bij wie moet je terecht voor de vragen die je allemaal hebt, hoe word je op de hoogte gehouden van vorderingen, tegenslagen en oplevertermijnen? Het zijn allemaal vragen waarvoor je het liefst een aanspreekpunt hebt, iemand die kennis van zaken heeft. De makelaar bij wie jij jezelf ingeschreven hebt, is daarvoor de aangewezen persoon. Deze nieuwbouw makelaar begeleidt je en onderhoudt ook nauwe contacten met de ontwikkelaar en aannemer. En de nieuwbouw makelaar kent jou. Dat is heel belangrijk.

De begeleiding

Een nieuwbouwhuis koop je vanaf een bouwtekening of een artist impression. Als koper bij de verkopende nieuwbouw makelaar, heb je alle informatie gekregen in de vorm van brochures en bijeenkomsten. Je hebt de plannen besproken, naar de bouwtekeningen gekeken en gecontroleerd of alles wel klopt met hoe het beloofd en toegezegd is. Misschien is er een modelwoning waar je kunt gaan kijken. De nieuwbouw makelaar heeft alle tijd en aandacht om je vragen te beantwoorden.

Bij het aankopen van een nieuwbouw woning wordt een koop-/aannemingsovereenkomst opgemaakt. Dit is een overeenkomst waarmee je niet alleen de woning koopt maar ook de aannemer rechtstreeks opdracht geeft tot bouw. Een nieuwbouw makelaar weet welke juridische zaken goed onderbouwd moeten zijn zoals bijvoorbeeld het afsluiten van ontbindende voorwaarden of een anti-speculatiebeding. Na het tekenen blijft begeleiding belangrijk, je wordt op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. Een ervaren nieuwbouw makelaar leidt je door verschillende fasen die je passeert van de ontwikkeling en bouw tot aan oplevering van een nieuwbouw woning en kan je ook helpen bij het vinden van een goede hypotheekconstructie. 

 

Adviserende taken

Niet alleen het opmeten van het perceel of de plaatsing van tussenmuren bij een appartement zijn belangrijke momenten om bij de nieuwe woning te gaan kijken, ook het moment waarop sanitair, de keuken, de afwerking van de vloer en eventueel afwijkende plaatsing van stopcontacten doorgesproken moet worden zijn belangrijk. Sommige keuzes zullen voor waardevermeerdering van de woning zorgen, andere keuzes zullen alleen extra kosten met zich meebrengen in de vorm van meerwerk. Een term voor extra werk dat door de aannemer uitgevoerd moet worden. De nieuwbouw makelaar is degene die zorgt voor het rechtstreekse contact tussen jou en de ontwikkelaar en aannemer en die je in deze keuzes kan adviseren.

Wanneer het zover is en de woning wordt opgeleverd volgt er een inspectieronde. Tijdens dit bezoek wordt gekeken of er geen mankementen zijn en of alles wel is uitgevoerd zoals is vastgelegd. Deze opleveringsinspectie kun je zelf doen of er een onafhankelijke instantie voor inhuren. Het belangrijkste is dat je na deze inspectie zeker weet geen onvolkomenheden meer tegen te komen want de aannemer is na de oplevering niet meer verantwoordelijk. 

 

De oplevering

Eindelijk is het grote moment aangebroken. De akte van levering wordt getekend bij de notaris. Ook nu wordt je begeleid door de nieuwbouw makelaar. Gedurende het hele proces is de nieuwbouwmakelaar je aanspreekpunt en vertrouwenspersoon geweest. Doe je voordeel met ervaring en een persoonlijke aanpak. Zo weet je zeker dat jij het beste advies krijgt in deze spannende fase van in leven.

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.