Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

De positieve kenmerken van rolluiken

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Rolluiken zijn zeer geschikt voor de benodigde comfort in huis. Wist u dat rolluiken veel  meer bieden dan het voorkomen van inkijk? Zo helpen ze nook om omgevingsgeluid te dempen, als isolatie tegen hitte en kou en helpen inbrekers buiten te houden. Ze zijn in principe te vergelijken met jaloezieën, maar met als belangrijk verschil dat rolluiken veel steviger zijn. Er zijn dus genoeg redenen om voor rolluiken te kiezen. 

Rolluiken nader uitgelegd

Het doel van een rolluik voor bijvoorbeeld uw woning is ter afscherming van een woonruimte. Dat kan zijn om uw slaapkamer dicht te maken tegen geluid of invallend zonlicht. Rolluiken kunnen echter op allerlei plekken van een woning geplaatst worden, maar vrijwel altijd is dat aan de buitenzijde waar de behoefte het grootst is. U zult ongetwijfeld ook wel een rolluik gezien hebben bij de garage van een woning.  

 

Verschillende functionele eigenschappen

We hebben de belangrijkste functionele eigenschappen die rolluiken kunnen vervullen hieronder extra uiteengezet. Vrijwel alle eigenschappen komen min of meer voor in alle type rolluiken. Afhankelijk van de toegepaste type zullen bepaalde eigenschappen dus meer of minder nodig zijn.

Bescherming van personen
Een rolluik kan geplaatst zijn om u en eventueel uw huisgenoten bescherming te bieden tegen mensen met slechte bedoelingen en ruige weersomstandigheden.

Bescherming van materiële zaken
Net zoals rolluiken u persoonlijk bescherming bieden, biedt het ook uw materiële eigendommen bescherming. Zomaar iets weghalen zal niet zomaar lukken.

Inbraakwerend
Mocht u op vakantie gaan dan is het voor dieven minder interessant om een woning aan te doen die potdicht zit. Iemand die ongeoorloofd binnen wilt komen, zal de rolluik als eerste hindernis moeten nemen.

Isolerend
Uw rolluiken schermen uw woning af tegen weersinvloeden en dat resulteert mede vanwege de materiaaleigenschappen van vooral kunststof en aluminium in een isolerende werking.

Zonwering
Niet iedereen vindt het even mooi, maar rolluiken zijn er ook om zonlicht tegen te gaan. Het is prettiger om op een hete zomerse dag in de schaduw te zitten dan in de volle zon in huis.

Geluidswerend
Gesloten rolluiken vormen een ideale geluidsbarrière. In een woongebied waar misschien vanwege autowegen of een vliegveld regelmatig geluidshinder optreedt, is een rolluik een geschikte hulpmiddel in de strijd tegen geluidsoverlast.

Scheidingswand
De laatste functionele eigenschap is die van een scheidingswand, waarbij de ene woonruimte met een rolluik gescheiden wordt van een andere woonruimte. Zoals gezegd, dat zal voor de woningbouw minder van toepassing zijn. Het is vooral een scheidingswand in de buitenschil die de buitenruimte scheidt van de binnenruimte van de woning.

 

Materiaalsoort

De eigenschappen zijn medebepalend voor het materiaalsoort wat gebruikt wordt om rolluiken te produceren en te monteren. De meest gebruikte materiaalsoorten zijn: staal, aluminium en polycarbonaat.

Staal
Een rolluik van staal is bedoeld om zeer goede weerstand te kunnen bieden tegen grof geweld. Het materiaal is zwaar, dus de bouwkundige uitvoering vergt heel wat. Dit betekent dat dit een groot budget vereist en specialistische kennis en gereedschappen om dit professioneel te kunnen installeren.

Aluminium
Rolluiken van aluminium zijn ook heel sterk, maar het is een stuk lichter dan staal en heeft dus een lagere weerstand en is ook goedkoper.

Polycarbonaat
Polycarbonaat rolluiken zijn nog lichter dan aluminium, nog minder sterk en dus nog goedkoper. Dit materiaal biedt weinig weerstand.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.