Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

De positieve kenmerken van rolluiken

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Rolluiken zijn zeer geschikt voor de benodigde comfort in huis. Wist u dat rolluiken veel  meer bieden dan het voorkomen van inkijk? Zo helpen ze nook om omgevingsgeluid te dempen, als isolatie tegen hitte en kou en helpen inbrekers buiten te houden. Ze zijn in principe te vergelijken met jaloezieën, maar met als belangrijk verschil dat rolluiken veel steviger zijn. Er zijn dus genoeg redenen om voor rolluiken te kiezen. 

Rolluiken nader uitgelegd

Het doel van een rolluik voor bijvoorbeeld uw woning is ter afscherming van een woonruimte. Dat kan zijn om uw slaapkamer dicht te maken tegen geluid of invallend zonlicht. Rolluiken kunnen echter op allerlei plekken van een woning geplaatst worden, maar vrijwel altijd is dat aan de buitenzijde waar de behoefte het grootst is. U zult ongetwijfeld ook wel een rolluik gezien hebben bij de garage van een woning.  

 

Verschillende functionele eigenschappen

We hebben de belangrijkste functionele eigenschappen die rolluiken kunnen vervullen hieronder extra uiteengezet. Vrijwel alle eigenschappen komen min of meer voor in alle type rolluiken. Afhankelijk van de toegepaste type zullen bepaalde eigenschappen dus meer of minder nodig zijn.

Bescherming van personen
Een rolluik kan geplaatst zijn om u en eventueel uw huisgenoten bescherming te bieden tegen mensen met slechte bedoelingen en ruige weersomstandigheden.

Bescherming van materiële zaken
Net zoals rolluiken u persoonlijk bescherming bieden, biedt het ook uw materiële eigendommen bescherming. Zomaar iets weghalen zal niet zomaar lukken.

Inbraakwerend
Mocht u op vakantie gaan dan is het voor dieven minder interessant om een woning aan te doen die potdicht zit. Iemand die ongeoorloofd binnen wilt komen, zal de rolluik als eerste hindernis moeten nemen.

Isolerend
Uw rolluiken schermen uw woning af tegen weersinvloeden en dat resulteert mede vanwege de materiaaleigenschappen van vooral kunststof en aluminium in een isolerende werking.

Zonwering
Niet iedereen vindt het even mooi, maar rolluiken zijn er ook om zonlicht tegen te gaan. Het is prettiger om op een hete zomerse dag in de schaduw te zitten dan in de volle zon in huis.

Geluidswerend
Gesloten rolluiken vormen een ideale geluidsbarrière. In een woongebied waar misschien vanwege autowegen of een vliegveld regelmatig geluidshinder optreedt, is een rolluik een geschikte hulpmiddel in de strijd tegen geluidsoverlast.

Scheidingswand
De laatste functionele eigenschap is die van een scheidingswand, waarbij de ene woonruimte met een rolluik gescheiden wordt van een andere woonruimte. Zoals gezegd, dat zal voor de woningbouw minder van toepassing zijn. Het is vooral een scheidingswand in de buitenschil die de buitenruimte scheidt van de binnenruimte van de woning.

 

Materiaalsoort

De eigenschappen zijn medebepalend voor het materiaalsoort wat gebruikt wordt om rolluiken te produceren en te monteren. De meest gebruikte materiaalsoorten zijn: staal, aluminium en polycarbonaat.

Staal
Een rolluik van staal is bedoeld om zeer goede weerstand te kunnen bieden tegen grof geweld. Het materiaal is zwaar, dus de bouwkundige uitvoering vergt heel wat. Dit betekent dat dit een groot budget vereist en specialistische kennis en gereedschappen om dit professioneel te kunnen installeren.

Aluminium
Rolluiken van aluminium zijn ook heel sterk, maar het is een stuk lichter dan staal en heeft dus een lagere weerstand en is ook goedkoper.

Polycarbonaat
Polycarbonaat rolluiken zijn nog lichter dan aluminium, nog minder sterk en dus nog goedkoper. Dit materiaal biedt weinig weerstand.

27 juni '25 (11:23)

Aantal vergunningen voor nieuwbouw daalt

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor woningen is in de eerste vijf maanden van dit jaar gedaald tot 33.000, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. In dezelfde periode vorig jaar werden voor de bouw van 38.000 nieuwe woningen vergunningen afgegeven.

19 juni '25 ( 8:45)

Werkloosheid in Nederland stabiel op 3,8 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,8 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in april. Gemiddeld daalde het aantal werklozen de afgelopen drie maanden licht, met 2000 per maand.

19 juni '25 ( 8:20)

WOZ-waarde woningen stijgt dit jaar met 5 procent gemiddeld

De gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning bedraagt dit jaar 398.000 euro. Dat is 5 procent hoger dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die stijging is groter dan in 2024, maar fors kleiner dan in de jaren daarvoor. De WOZ-waarde is volgens het statistiekbureau het sterkst toegenomen in de Zuid-Hollandse gemeente Leidschendam-Voorburg.

13 juni '25 ( 8:36)

Keijzer selecteert 24 locaties voor versnelling woningbouw

Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft 24 nieuwe gebieden aangewezen waar ze haast wil maken met woningbouw. Door zich te bemoeien met projecten in deze gebieden hoopt ze 'doorbraken' te forceren, waardoor deze sneller worden afgerond dan de gebruikelijke zeven tot tien jaar.

23 mei '25 ( 9:26)

Groter deel van inkomen jongeren gaat naar private huurwoning

Jongeren zijn de afgelopen jaren steeds vaker in een private huurwoning gaan wonen en zien een groter deel van hun inkomen opgaan aan de huur. Dat komt doordat een sociale huurwoning of koopwoning vinden voor hen steeds moeilijker is geworden door het huizentekort. Ook zijn de huren op de private markt harder gestegen dan de inkomens van jongeren, meldt ING na onderzoek.

22 mei '25 ( 6:43)

Koopwoningen in april ruim 10 procent duurder dan een jaar eerder

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in april gemiddeld 10,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van nieuwe cijfers. Gemiddeld kostte een woning 472.054 euro.

14 mei '25 ( 8:28)

Vergunningen voor tijdelijke woningen stijgen fors in 2023

Om het woningtekort tegen te gaan komen er in Nederland steeds meer tijdelijke huizen bij, zoals containerwoningen, kant-en-klare flexhuizen of kantoren die zijn omgebouwd tot tijdelijke studio's. Vorig jaar is voor meer dan 6000 van deze woningen een vergunning verstrekt. Dit zijn bijna drie keer zo veel als in 2020, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht. In 2023 ging het nog om ruim 4000 vergunningen.

30 april '25 ( 9:42)

Branche vreest hogere afvalheffing voor Nederlanders

Nederlanders gaan meer afvalstoffenheffing betalen doordat de CO2-heffing voor verbrandingsinstallaties wordt verhoogd. Hiervoor vreest de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD).

30 april '25 ( 8:32)

Nederlandse huizenmarkt relatief betaalbaar binnen EU, aldus ABN AMRO

De Nederlandse huizenmarkt is relatief betaalbaar vergeleken met andere Europese landen, meldt ABN AMRO in de Woningmarktmonitor. De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen twintig jaar sterk gestegen en de betaalbaarheid van woningen is verslechterd, maar niet zo uitzonderlijk sterk als in andere EU-landen. Volgens woningmarkteconoom Mike Langen is Nederland ondanks de problemen een van de betaalbaardere koopmarkten in de EU.

15 april '25 ( 8:32)

TNO: meertaligheid leidt het vaakst tot misverstanden in bouw en landbouw

Meertaligheid op de werkvloer leidt het vaakst tot misverstanden in de bouw, landbouw en industrie. Dat meldt TNO op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het onderzoeksinstituut heeft uitgevoerd samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).