Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kunststoffen voordelen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Veelzijdige kunststoffen inspireren tot innovaties die het leven elke dag beter, gezonder en veiliger maken. Van kunststof worden fietshelmen, kinderzitjes en airbags in auto's gemaakt. Ze zitten in de mobiele telefoons, televisies, computers en andere elektronische apparatuur die het moderne leven mogelijk maken. Ze zitten in de daken, muren, vloeren en isolatie die huizen en gebouwen energiezuinig maken. En plastic in verpakkingen helpt voedsel veilig en vers te houden. Sommige kunststoffen komen in de natuur voor, zoals boomrubber. Er zijn ‘organische’ plastics, die koolstof bevatten, en anorganische plastics, die dat niet doen. Sommige kunststoffen zijn hard, andere zijn zacht en flexibel. Kunststoffen maken veel dingen mogelijk die mensen helemaal niet als plastic herkennen - zoals verf, beschermende coatings en voeringen, kleefstoffen en lijmen.
Toepassingen en voordelen
Vind informatie over de grote verscheidenheid aan kunststoffen die in honderden huishoudelijke en consumentenproducten worden gebruikt.
  • Kunststoffen maken duurzaam, duurzaam en langdurig ontwerp en constructie mogelijk  in huizen, gebouwen en infrastructuur zoals bruggen.
  • In auto-ontwerp hebben kunststoffen bijgedragen aan een groot aantal innovaties op het gebied van veiligheid, prestaties en brandstofefficiëntie.
  • Plastic verpakkingen  helpen bij het beschermen en conserveren van goederen, terwijl het gewicht tijdens het transport wordt verminderd, waardoor brandstof wordt bespaard en de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd.

Lagere impact dan papier

Hoewel papieren producten veel sneller worden afgebroken dan plastic, hebben ze ook een enorme hoeveelheid natuurlijke hulpbronnen nodig om ze te creëren. Er zijn veel bomen en een aanzienlijke hoeveelheid water en energie nodig om papierproducten te produceren, en het productieproces zorgt voor veel afval dat moeilijk te verwijderen is. Hoewel kunststoffen ook hulpbronnen en energie nodig hebben om te worden gemaakt, maken ze dit goed door gemakkelijker te recyclen en een veel langere levensduur te hebben. Daarnaast heb je plastic in verschillende dingen, zoals plastic pallets, plastic zakjes en meer.
 

Energiebesparing

Naast de voertuigconstructie worden kunststoffen ook veelvuldig gebruikt als bouwmateriaal voor zowel commerciële als residentiële gebouwen. Kunststof ramen en andere bouwdelen kunnen UV-stralen filteren om gebouwen in de zomer koel te houden en tegelijkertijd warmte vast te houden om ze warm te houden in de winter. Dit betekent dat het minder geld en energie kost om onze huizen en werkplekken comfortabel te houden, wat elk jaar bijdraagt aan enorme besparingen en een kleinere ecologische voetafdruk. Een container kan ook van plastic zijn, en heeft tevens veel voordelen. Het is bijvoorbeeld goed voor het milieu en maakt de samenleving schoon. Benieuwd wat een container kan doen in jouw omgeving? Container in Rotterdam huren kan veel wonderen verrichten! 
20 januari '25 (13:07)

Isolatiesector zoekt dringend naar nieuwe methode voor vleermuisonderzoek

Strenge regels voor het opsporen van vleermuizen hebben het tempo waarin woningen worden geïsoleerd ook vorig jaar enorm vertraagd. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) voerden isolatiebedrijven ongeveer 70 procent minder opdrachten voor spouwmuurisolatie bij woningen uit. De organisatie waarschuwt dat bedrijven die in de particuliere markt werken dit jaar massaal failliet zullen gaan als de situatie niet snel verbetert. De sector heeft veel hoop gevestigd op een nieuwe opsporingsmethode, met zogeheten eDNA.

16 januari '25 ( 7:03)

Huuraanbod krimpt verder, huurders hebben steeds minder keuze

Huurders konden afgelopen kwartaal opnieuw uit minder huurwoningen kiezen dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal van vorig jaar kwamen 12.274 huizen in de vrije sector vrij voor een nieuwe huurder, ruim 40 procent minder dan in het laatste kwartaal van 2023, meldt Pararius. Daarmee is het aanbod op de huurmarkt volgens het woningplatform nog krapper geworden. Ook zijn de huurprijzen verder gestegen.

15 januari '25 ( 8:37)

Vraag naar koopwoningen blijft toenemen, constateert ING

De vraag naar koopwoningen in Nederland loopt dit jaar waarschijnlijk verder op, met als gevolg nog hogere huizenprijzen. Dat voorzien deskundigen van ING. Wel verwacht de bank een toename van het aanbod aan huizen dat te koop komt te staan, al blijft dit aantal waarschijnlijk nog erg beperkt.

09 januari '25 (12:37)

Grotere kansen voor huizenkopers mogelijk van korte duur, waarschuwt NVM

Dat huizenzoekers in de laatste drie maanden van vorig jaar meer kans maakten een woning te kunnen kopen, betekent niet per se dat dit in 2025 ook zo zal zijn. Dat zegt Lana Gerssen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag. Eerder op de dag meldde de NVM dat huizenzoekers het afgelopen kwartaal meer kans maakten, omdat veel meer huizen te koop zijn gezet op de krappe huizenmarkt dan een jaar eerder.

09 januari '25 (10:23)

Makelaars: woningaanbod Amsterdam stijgt, krapte houdt aan

Het aanbod van woningen op de huizenmarkt in Amsterdam is flink toegenomen. Dat komt deels door de verkoop van leegstaande huurwoningen, denkt de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). Ondanks het gestegen aanbod waarschuwen de makelaars in de hoofdstad voor een aanhoudende krapte op de woningmarkt.

08 januari '25 ( 9:33)

Platform: huurprijzen schieten omhoog in Rotterdam, Amsterdam blijft koploper

De huurprijzen in Rotterdam zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar hard gestegen. Op jaarbasis lagen de prijzen ruim een vijfde hoger, volgens verhuurplatform HousingAnywhere, waar ook het Nederlandse Kamernet onder valt. Amsterdam blijft de duurste stad in Europa om een huis te huren.

07 januari '25 ( 9:04)

ING: meer nieuwbouwwoningen en herstel bouwproductie verwacht

De aanwas van nieuwbouwwoningen in Nederland trekt dit jaar waarschijnlijk aan, al blijft bijvoorbeeld een tekort aan bouwgrond de woningbouw nog wel in de weg zitten. Dit verwachten economen van ING in een nieuw rapport. De deskundigen denken dat ook de bouwproductie als geheel in 2025 herstel laat zien, na een kortstondige dip vorig jaar.

02 januari '25 (12:50)

Afgelopen jaar minder aardbevingen

Nederland zag het afgelopen jaar 47 aardbevingen. Veertig daarvan waren het gevolg van gaswinning, bij zeven ging het om een natuurlijke beving. Dit zijn er aanzienlijk minder dan een jaar eerder, toen waren er 62 bevingen. Dat concludeert het KNMI donderdag in een jaaroverzicht van de aardbevingen.

02 januari '25 (11:30)

Subsidie verduurzamen huis of bedrijf kan pas later door storing

Mensen kunnen donderdagochtend nog geen subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun huis of bedrijf. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verwacht dat het pas rond 12.00 uur mogelijk is om de regeling, de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), weer aan te vragen. Dat kan in de ochtend nog niet door een technisch probleem met het aanvraagsysteem, meldt een woordvoerster.

30 december '24 (11:00)

Starters hebben meer kans op woningmarkt Amsterdam voor sociale huur

Starters op de woningmarkt hebben in de regio groot Amsterdam meer kans om een sociale huurwoning te krijgen na de invoering van een nieuw puntensysteem. Dat melden de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) en de gemeenten op basis van de jaarrapportage Woonruimteverdeling 2023 die woensdag is gepubliceerd.