Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kunststoffen voordelen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Veelzijdige kunststoffen inspireren tot innovaties die het leven elke dag beter, gezonder en veiliger maken. Van kunststof worden fietshelmen, kinderzitjes en airbags in auto's gemaakt. Ze zitten in de mobiele telefoons, televisies, computers en andere elektronische apparatuur die het moderne leven mogelijk maken. Ze zitten in de daken, muren, vloeren en isolatie die huizen en gebouwen energiezuinig maken. En plastic in verpakkingen helpt voedsel veilig en vers te houden. Sommige kunststoffen komen in de natuur voor, zoals boomrubber. Er zijn ‘organische’ plastics, die koolstof bevatten, en anorganische plastics, die dat niet doen. Sommige kunststoffen zijn hard, andere zijn zacht en flexibel. Kunststoffen maken veel dingen mogelijk die mensen helemaal niet als plastic herkennen - zoals verf, beschermende coatings en voeringen, kleefstoffen en lijmen.
Toepassingen en voordelen
Vind informatie over de grote verscheidenheid aan kunststoffen die in honderden huishoudelijke en consumentenproducten worden gebruikt.
  • Kunststoffen maken duurzaam, duurzaam en langdurig ontwerp en constructie mogelijk  in huizen, gebouwen en infrastructuur zoals bruggen.
  • In auto-ontwerp hebben kunststoffen bijgedragen aan een groot aantal innovaties op het gebied van veiligheid, prestaties en brandstofefficiëntie.
  • Plastic verpakkingen  helpen bij het beschermen en conserveren van goederen, terwijl het gewicht tijdens het transport wordt verminderd, waardoor brandstof wordt bespaard en de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd.

Lagere impact dan papier

Hoewel papieren producten veel sneller worden afgebroken dan plastic, hebben ze ook een enorme hoeveelheid natuurlijke hulpbronnen nodig om ze te creëren. Er zijn veel bomen en een aanzienlijke hoeveelheid water en energie nodig om papierproducten te produceren, en het productieproces zorgt voor veel afval dat moeilijk te verwijderen is. Hoewel kunststoffen ook hulpbronnen en energie nodig hebben om te worden gemaakt, maken ze dit goed door gemakkelijker te recyclen en een veel langere levensduur te hebben. Daarnaast heb je plastic in verschillende dingen, zoals plastic pallets, plastic zakjes en meer.
 

Energiebesparing

Naast de voertuigconstructie worden kunststoffen ook veelvuldig gebruikt als bouwmateriaal voor zowel commerciële als residentiële gebouwen. Kunststof ramen en andere bouwdelen kunnen UV-stralen filteren om gebouwen in de zomer koel te houden en tegelijkertijd warmte vast te houden om ze warm te houden in de winter. Dit betekent dat het minder geld en energie kost om onze huizen en werkplekken comfortabel te houden, wat elk jaar bijdraagt aan enorme besparingen en een kleinere ecologische voetafdruk. Een container kan ook van plastic zijn, en heeft tevens veel voordelen. Het is bijvoorbeeld goed voor het milieu en maakt de samenleving schoon. Benieuwd wat een container kan doen in jouw omgeving? Container in Rotterdam huren kan veel wonderen verrichten! 
03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.