Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Winnende ontwerp showwoning Floriade 'voorbeeld voor de toekomst'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het winnende ontwerp voor het Rijksoverheidspaviljoen voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in 2022, valt op door de duurzame bouwmethode. Deze is bijna volledig gebaseerd op hernieuwbare materialen. De winnaar, de Noordereng Groep, geeft volgens de selectiecommissie een goed voorbeeld voor hoe huizen in de toekomst gebouwd moeten worden in Nederland. Het ontwerp heeft gewonnen doordat het de mogelijk biedt om in korte tijd, op een duurzame manier en met een lage emissie, veel nieuwe woningen te bouwen.

Het ontwerp heeft de naam 'Di-X Natural Paviljoen' en draait om de zogenaamde 'HoutKern Bouwmethode'. Die is ontwikkeld als één van de oplossingen voor het Nederlandse woningbouwvraagstuk. Deze bouwmethode is duurzaam, bijna volledig gemaakt van hernieuwbare materialen en herbruikbaar. Xander de Bruine, programmamanager van Floriade en lid van de selectiecommissie, noemt het gebouw "een van de meest duurzame innovaties". Het laat volgens De Bruine de mogelijkheden zien van onder meer het toepassen van groen in de toekomstige woon- en werkomgeving.

Biobased-bouwen

Volgens De Bruine draagt het ontwerp bij aan de ontwikkeling van 'biobased bouwen', dat is bouwen met hernieuwbare materialen. "De Noordereng Groep denkt na over de verandering van de toekomstige woningbouw in Nederland. Het natuurpaviljoen dat ze hebben ontworpen bestaat voor 95 procent uit duurzame materialen die grotendeels hun oorsprong hebben in Nederland. Ook hebben ze gekeken naar de fundering, hoe dat duurzamer kan door het materiaal bijvoorbeeld lichter te maken en door minder materiaal te gebruiken." De Bruine prijst daarnaast het gegeven dat het paviljoen na de Floriade een tweede leven krijgt als reizend natuurpaviljoen, waarna het uiteindelijk een thuis krijgt in Almere in 2025.

Growing Green Cities

De Floriade Expo, van 14 april tot en met 9 oktober 2022, heeft als thema 'Growing Green Cities'. De Nederlandse tuinbouw zal samen met nationale en internationale deelnemers groene oplossingen laten zien die steden leuker, leefbaarder en duurzamer maken.

Door: ANP

03 juni '24 ( 8:30)

Woningbouw versnellen in Noord-Holland: provincie trekt 76 miljoen uit

Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

28 mei '24 (13:19)

Meer huizen in vrije sector krijgen nieuwe eigenaar en huurder

Ín de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van dit jaar meer huizen verhuurd, melden de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). Het aantal woningen met een nieuwe eigenaar en nieuwe huurder is ruim 12 procent gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. De huurprijzen zijn licht gedaald, met 0,6 procent.

23 mei '24 (10:18)

Ook bij fors aardgasverbruik kan Europa zonder import Rusland

Europa kan volledig zonder aardgas uit Rusland, zelfs als het Europese gasverbruik de komende jaren op een hoog niveau ligt. Dat meldt het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW in een studie. Door de oorlog in Oekraïne heeft Europa de import van gas uit Rusland al sterk verlaagd. Maar nog steeds voorziet Rusland in ongeveer 14 procent van de Europese gasvraag, aldus de onderzoekers. Vooral landen als Oostenrijk en Hongarije zijn nog erg afhankelijk van Russisch gas.

16 mei '24 (13:18)

Eigen Huis blij met versnellen bouwproductie tegen woningtekort

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet in het hoofdlijnenakkoord een aantal beleidskeuzes die gunstig zijn voor huiseigenaren en woningzoekers. De belangenorganisatie heeft echter ook zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. "Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken", stelt de belangenorganisatie. De vereniging is positief dat er meer wordt gedaan om het woningtekort terug te dringen door de bouwproductie te versnellen.

16 mei '24 (13:02)

Zuid-Holland ziet in akkoord 'aanknopingspunten' voor woningbouw

De provincie met de grootste woningbouwopgave van Nederland ziet perspectief op dit vlak in de afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB hebben gemaakt. "Het hoofdlijnenakkoord heeft nadrukkelijk aandacht voor betaalbaarheid voor middeninkomens en sociale huur", zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA). "Dat is een goed aanknopingspunt voor Zuid-Holland en een fijn begin om zo snel mogelijk met elkaar in gesprek te gaan en de juiste woningen te bouwen."

16 mei '24 (12:33)

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen. In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

16 mei '24 (12:18)

Noodzaak om wooncrisis aan te pakken wordt volgens Aedes onderkend

De koepel voor woningcorporaties Aedes vindt dat de noodzaak om de wooncrisis aan te pakken wordt onderkend in het hoofdlijnenakkoord. De plannen bouwen voort op het al ingezette beleid en er zitten goede voornemens bij om de bouw van extra woningen te realiseren, stelt de koepel.

07 mei '24 ( 8:34)

Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken

Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

01 mei '24 ( 8:18)

Aantal starters dat hypotheek aanvraagt in 5 jaar niet zo hoog geweest

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.