Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vertrek Elly van Kooten als directeur Wijken

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 10 min
location_on [xx]km

DEN HAAG - Elly van Kooten begon in 2007 onder minister Vogelaar als directeur van de directie Wijken van het ministerie van VROM. Nu, vier jaar en vier ministers later vertrekt ze naar een ander ministerie.

Er is in die vier jaar ontzettend aan de weg getimmerd, maar er waren ook grote obstakels te overwinnen. Zowel bij het bestuur als in de wijken werd Elly een prominent gezicht van de wijkenaanpak. Voordat ze weggaat, nog een paar vragen:

Je vertrekt na vier jaar als directeur van de directie Wijken. Waarom?
‘Ik werd gevraagd voor een functieruil. Sowieso werk ik doorgaans niet langer dan vier jaar op een plek. Dus al toen ik begon aan deze klus dacht ik, dat ga ik niet tien jaar trekken.

Een grote voorwaarde was wel dat de aanpak eerst goed verankerd zou zijn in het huidige regeringsbeleid. Ik wilde echt commitment. Toen ik gebeld werd voor de functieruil was de visitatiecommissie Wijkenaanpak nog in volop bezig.

Ik had liever de resultaten ervan eerst afgewacht. Ik heb toen  getwijfeld of ik het wel moest doen. De kabinetsreactie op het rapport van de visitatiecommissie komt nu pas in september. Jammer dat ik daar niet meer bij ben, aldus de Rijksoverheid.

Maar op dit ogenblik ben ik tevreden over de verbreding die het kabinet wil maken van wijken naar leefomgeving en de uitbreiding van de directie als gevolg daarvan. Het is mooi dat iemand anders daar nu een frisse draai aan kan geven.’

Waar kom je kom je dadelijk terecht?
 ‘Ik word nu directeur Maatschappelijk Ondersteuning op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat ligt eigenlijk in het verlengde van wat we nu doen.

Door veranderingen in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning krijgen steden meer mogelijkheden om de hulp voor mensen met een beperking beter en goedkoper in te richten. Ook daarbij is het van groot belang om over de kokers heen te kijken en de zaken integraal aan te pakken.’

Wat heb je in de afgelopen jaren bij de directie Wijken bereikt?
‘Het besef dat de wijkenaanpak een aanpak van partners is, vind ik wel het voornaamste. Dus bewoners, gemeenten én corporaties. Wij helpen als Rijk een beetje mee. Bij de opzet van de aanpak hebben we heel hard moeten trekken aan het partnership met de corporaties.

Daar zat veel weerstand. De rol die ze nu spelen is veel beter. Het partnership en de gelijkwaardige manier van werken, dat is een prachtig resultaat.. Vitale coalities, het opzetten van de Leefbaarometer, we doen het met z’n allen. Er zit enorm veel energie in deze manier van werken.’
 
‘Bovendien hebben we ons vanaf het begin heel hard ingezet om de rol van burgers te versterken. Onder andere door het creëren van bewonersbudgetten en het opzetten van een voucherssysteem. Daar ben ik best wel trots op.’
 
‘Binnen de directie merk ik dat de kracht vooral zit in de netwerkorganisatie die we zijn. Het merendeel van mijn mensen had ik niet eens in dienst. Maar ze doen wel allemaal mee! En dat hebben we ook nodig om het te laten werken. Ik heb wel eens gezegd, als je wetten en een bak met geld wil moet je hier niet gaan zitten.’

Wat laat je achter bij je vertrek?
'Een ontzettend leuke directie die nauw samenwerkt met partners in het veld, wat als voorbeeld kan dienen voor de rest van het Rijk. Aan de directie de taak om samen met hen het partnerschap van de toekomst in te vullen. Met als doel natuurlijk dat de manier van werken concrete verbetering bij de mensen thuis oplevert.’

Wat is je wens voor de wijkenaanpak in de (nabije) toekomst? 
‘In de eerste plaats dat we verder komen in het bereiken van de doelstellingen.  Het blijft een lerende aanpak. In iedere fase zul je weer moeten bekijken met wie je samenwerkt en welke middelen je daarbij inzet.

In ieder geval kan ik als directeur WMO worden aangesproken om een maximale bijdrage te leveren. Daarnaast hoop ik van harte dat burgers een grotere rol gaan krijgen. Dat vergt van overheden dat ze makkelijker verantwoording aan die burger moeten overlaten.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.

18 maart '24 (10:35)

Dura Vermeer ziet "voldoende kansen" ondanks krimp bouwsector in 2024

Bouwconcern Dura Vermeer voorziet dit jaar "voldoende kansen", hoewel de bouwsector naar verwachting in 2024 voor het eerst in geruime tijd zal krimpen. Mede dankzij de grote hoeveelheid opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd ziet de bouwer het jaar met vertrouwen tegemoet, meldt de onderneming in het jaarverslag over 2023.

08 maart '24 (10:32)

Provincie Zuid-Holland remt woningbouw af, terwijl er snel nieuwe huizen moeten komen

De provincie Zuid-Holland remt de woningbouw af, terwijl er juist snel nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Die conclusie trekt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de provincie.

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.