Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

OESO-plannen voor woningmarkt 'erg kort door de bocht'

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Beleggers kunnen juist bijdragen aan het oplossen van de woningnood en de stijgende huren en huizenprijzen. Dat was een van de boodschappen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een uitgebreid rapport over de Nederlandse woningmarkt. Maar daarmee gaat de denktank wel wat kort door de bocht, stellen enkele experts.

"Beleggers bouwen in Nederland maar een heel klein deel van de woningen", stipt Peter Boelhouwers een eerste kritiekpunt aan. De hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft geeft bovendien aan dat het in steden niet mogelijk is om op korte termijn een nieuw evenwicht te bereiken. "Dat plan om beleggen in vastgoed te verbieden, is ontstaan omdat de huurprijzen voor veel groepen de pan uitrijzen. Maar er staan niet ineens heel veel nieuwe middenhuurwoningen."

Ook Matthijs Korevaar, universitair docent financiering en woningmarkt, vindt dat het OESO-advies te veel uitgaat van de theorie. "Ze benaderen de woningmarkt heel erg als een vrije markt, maar uiteindelijk staan die woningen ook ergens en als gemeente wil je invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van je wijken." Daarnaast is het helemaal niet zo makkelijk om nieuwe woningen te bouwen, stipt hij aan. "Een vergunning krijgen duurt lang en er is de stikstofproblematiek. Dat benoemt de OESO wel, maar ze zeggen alleen dat dit opgelost moet worden. Als het zo makkelijk was, hadden we dat al wel gedaan."

Grote sociale huursector

Beide mannen geven wel aan dat OESO gelijk heeft als de organisatie wijst op de voordelen die in Nederland bij eigenwoningbezit horen zoals hypotheekrenteaftrek en de lage belasting op een afbetaalde woning. "Dat daar iets aan moet gebeuren roepen wel meer partijen, bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank", aldus Korevaar.

Ook is de sociale huursector vrij groot in Nederland, benadrukt Korevaar. "Huurders daar hebben ook meer bescherming dan in de vrije sector en er is weinig reden om te verhuizen als je scheef huurt." Dat verschil moet worden aangepakt, maar dat kan ook door meer regels in de vrije huursector, vindt Boelhouwers. "Je kan investeerders daar deels voor compenseren, bijvoorbeeld met lagere grondprijzen. Zo stimuleer je toch dat er meer woningen worden gebouwd."

De markt nog veel meer vrijgeven, zoals de OESO bepleit, ziet Boelhouwers niet zitten. "De komende jaren bereik je geen evenwicht op de woningmarkt, dus zul je wel moeten reguleren." Ook verwijst hij naar de documentaire Push. "Daar zie je steden waar de woningmarkt een volledig vrije markt is en waar de huurprijzen omhoog schieten. Dat moet je ook niet willen."

Door: ANP

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.