Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meer NHG-hypotheken door oversluiters en verbouwers in coronajaar

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het aantal hypotheken dat vorig jaar werd afgesloten met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is in coronajaar 2020 met 10 procent gestegen en opzichte van het jaar daarvoor. Dat kwam vooral doordat er meer leningen afgesloten werden voor verbouwingen. Daarnaast besloten meer huiseigenaren een bestaande hypotheek over te sluiten om daarmee te profiteren van de lage rente.

De NHG is in het leven geroepen om een vangnet te bieden in het geval dat mensen hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Consumenten betalen een eenmalig bedrag voor zo'n garantie. Hypotheekverstrekkers bieden in ruil lagere rente aan. Uit het jaarverslag over 2020 blijkt dat er vorig jaar 132.000 NHG-hypotheken zijn afgesloten. De gemiddelde rentekorting voor NHG-hypotheken liep daarbij iets op tot 0,47 procent, van 0,45 procent een jaar eerder.

Van de verstrekte NHG-hypotheken werden er 87.285 gebruikt voor de aanschaf van een woning. Dat waren er minder dan de bijna 89.000 een jaar eerder. Daarnaast ging het dus om verbouwingen, zoals het financieren van energiebesparende maatregelen, kwaliteitsverbeteringen en om oversluitingen.

Verliesdeclaraties

In verschillende regio's waar de huizenprijzen afgelopen jaar hard opliepen, werd het voor huishoudens lastiger om voor een NHG-hypotheek in aanmerking te komen. Onder andere in de Randstad en in Flevoland gebeurde het vaker dat huizenprijzen tot boven de NHG-kostengrens van 310.000 euro stegen. Als ook in energiebesparende maatregelen werd geïnvesteerd lag deze grens op 328.600 euro. De groei van het aantal garanties kwam met name van grote gemeenten buiten de Randstad.

Het afgelopen jaar ontving NHG verder 134 zogeheten verliesdeclaraties waarbij het niet lukte om de woning met winst te verkopen, tegen 386 een jaar eerder. Daarvan werden er 123 gehonoreerd, waar dat er in 2019 nog 362 waren. De afname hangt vooral samen met de stijging van de huizenprijzen. Daardoor is de verkoopopbrengst van een woning meestal voldoende om de hypotheekschuld te kunnen afbetalen. Met de verliesdeclaraties was een bedrag van 800.000 euro gemoeid. Dat was in in 2019 nog 5,3 miljoen euro.

NHG had vorig jaar 1,5 miljard euro aan vermogen achter de hand. Dat stelt de organisatie in staat om grote verliezen op te vangen, zonder direct een beroep te hoeven doen op steun van de overheid. Sinds het begin van de coronacrisis biedt NHG woningeigenaren ook extra ondersteuning, onder meer met betaalpauzes voor woningbehoud.

Door: ANP

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.