Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Koopwoningen opnieuw duurder, maar prijsstijging zwakt af

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Koopwoningen opnieuw duurder, maar prijsstijging zwakt af
De prijzen van bestaande koophuizen op de krappe woningmarkt zijn vorige maand opnieuw gestegen, maar wel iets minder hard dan in de maanden daarvoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster kostte een huis in februari gemiddeld 10,6 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

Gemiddeld moesten kopers vorige maand 467.363 euro neerleggen voor een woning. De prijsstijging was kleiner dan in januari, toen werden huizen nog gemiddeld 11,5 procent duurder op jaarbasis. In december kwam de stijging uit op 10,9 procent. Vergeleken met januari stegen de prijzen vorige maand veel minder hard, 0,1 procent.

De huizenprijzen stijgen al sinds juni 2023 en bereiken al een tijd lang elke maand een nieuw record. Vorige maand lagen de prijzen gemiddeld 9,6 procent hoger dan de vorige piek in juli 2022.

Vraag en aanbod

Dat huizen steeds duurder worden, komt doordat de vraag naar woningen nog steeds veel hoger is dan het aantal dat te koop staat. Ook zorgen de gestegen salarissen en de gedaalde hypotheekrente ervoor dat kopers meer voor een woning kunnen betalen. De Hypotheekshop meldde begin deze maand dat meerdere hypotheekaanbieders hun hypotheekrente wel weer hadden verhoogd.

Ondanks het tekort wisselden vorige maand 16.356 huizen van eigenaar. Dat is ruim 18 procent meer dan een jaar eerder volgens het CBS en het Kadaster.

Bouwen

Om het huizentekort te verminderen wil het kabinet 100.000 woningen per jaar laten bouwen. Maar dat doel is afgelopen jaren niet gehaald en dat dreigt komende jaren ook te gebeuren. Daarnaast zijn afgelopen maanden zorgen ontstaan over de gevolgen van de stikstofcrisis voor de woningbouw. De Raad van State oordeelde in december dat bij de bouw niet meer zomaar geschoven mag worden met beschikbare stikstofruimte. Daarvoor moet nu eerst een natuurvergunning worden aangevraagd. Brancheorganisatie Bouwend Nederland liet vorige week weten dat 244.000 huizen niet gebouwd kunnen worden vanwege de stikstofproblematiek.

30 april '25 ( 9:42)

Branche vreest hogere afvalheffing voor Nederlanders

Nederlanders gaan meer afvalstoffenheffing betalen doordat de CO2-heffing voor verbrandingsinstallaties wordt verhoogd. Hiervoor vreest de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD).

30 april '25 ( 8:32)

Nederlandse huizenmarkt relatief betaalbaar binnen EU, aldus ABN AMRO

De Nederlandse huizenmarkt is relatief betaalbaar vergeleken met andere Europese landen, meldt ABN AMRO in de Woningmarktmonitor. De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen twintig jaar sterk gestegen en de betaalbaarheid van woningen is verslechterd, maar niet zo uitzonderlijk sterk als in andere EU-landen. Volgens woningmarkteconoom Mike Langen is Nederland ondanks de problemen een van de betaalbaardere koopmarkten in de EU.

15 april '25 ( 8:32)

TNO: meertaligheid leidt het vaakst tot misverstanden in bouw en landbouw

Meertaligheid op de werkvloer leidt het vaakst tot misverstanden in de bouw, landbouw en industrie. Dat meldt TNO op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het onderzoeksinstituut heeft uitgevoerd samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

11 april '25 ( 8:42)

Verkoop nieuwbouwwoningen stijgt met bijna 40 procent

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 38 procent toegenomen tot 8500 vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De prijzen van nieuw gebouwde koopwoningen stegen met 4,8 procent, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

10 april '25 (14:37)

Verhuurders verkochten voor miljarden aan huurwoningen, blijkt uit studie

Verhuurders hebben vorig jaar voor 14,2 miljard euro aan huurhuizen verkocht. Dit meldde NVM-dochteronderneming brainbay donderdag na onderzoek over het zogenoemde uitponden. Dat houdt in dat verhuurders een woning verkopen nadat de huurders zijn vertrokken. In 2024 gebeurde dit volgens de studie bij zo'n 37.000 huizen.

12 maart '25 ( 8:38)

Rabobank verwacht meer woningverkopen en aanhoudende prijsstijgingen

De huizenprijzen in Nederland gaan ook dit jaar en volgend jaar verder omhoog, verwacht het economische bureau van Rabobank. Het aantal woningverkopen neemt eveneens toe, doordat steeds meer woningbeleggers voormalige huurwoningen te koop zetten.

11 maart '25 ( 9:13)

ING: Huiseigenaren zitten niet te wachten op overheidsinmenging bij verduurzaming

Woningeigenaren willen niet dat de overheid zich bemoeit met de verduurzaming van hun woning en hoe ze omgaan met de energietransitie. Ze hebben het liever zelf voor het zeggen, staat in een woonrapport van ING.

11 maart '25 ( 9:05)

Energiemonitor: huishoudens hebben groot potentieel voor extra stroomopwekking

Als overheid, netbeheerders en ontwikkelaars meer samenwerken kan nog veel meer hernieuwbare energie worden opgewekt, stelt klimaatstichting HIER, die naar allerlei initiatieven kijkt van burgers die samen stroom opwekken. Burgerprojecten met onder meer zonneparken, zonnedaken en grootschalige batterijen wekken samen stroom op voor een half miljoen huishoudens. "Maar het hadden er misschien wel 1 miljoen kunnen zijn", stelt Gijs Termeer, directeur bij HIER.

11 maart '25 ( 8:48)

Aantal vergunde woningen zonder bouwstart blijft toenemen

Het aantal nieuwbouwwoningen met een vergunning waarvan de bouw nog niet is gestart, is toegenomen. Volgens WoningBouwersNL, de brancheorganisatie voor ontwikkelaars en bouwondernemers, steeg dit aantal vanaf 2022 van 95.000 woningen naar 115.000 eind 2024.