Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

NVM: politiek aan zet om woningmarkt vlot te trekken

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De politiek moet met een integrale aanpak komen om de woningmarkt vlot te trekken. Dat betoogde makelaarsvereniging NVM bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Daarbij ligt wat voorzitter Onno Hoes betreft alles op tafel, van het mogelijk maken van het bouwen van meer huizen tot het versneld afbouwen van de hypotheekrenteaftrek. "Wat ons betreft zijn er geen dogma's."

De afgelopen jaren liet de landelijke politiek de regie over de woningmarkt los, wat ertoe leidde dat gemeenten in dat gat probeerden te springen. Zij stemmen hun beslissingen echter niet altijd goed op elkaar af, aldus de NVM.

Daarnaast heeft Den Haag wel tijdelijke maatregelen genomen die structureel zijn geworden, zoals de mogelijkheid om een tweede salaris voor een groter deel mee te tellen bij het verkrijgen van een hypotheek en de jubelton die ouders belastingvrij aan hun kinderen kunnen schenken. "Dat zijn vaak maatregelen die prijsopdrijvend blijken te werken en die ondanks waarschuwingen toch zijn aangenomen", aldus Hoes. "Vaak was het vooral symptoombestrijding."

De NVM heeft met tal van andere organisaties al een voorzet gegeven over wat er wat hen betreft moet gebeuren om de woningmarkt weer in evenwicht te krijgen. "We hopen dat dat wordt overgenomen door een nieuw kabinet, maar vooral ook dat de woningmarkt de aandacht krijgt die nodig is." De makelaarsvereniging was eerder al een van de partijen die pleitte voor een minister van Wonen.

"Uiteindelijk kunnen wij die politieke keuzes niet maken", stelt Hoes. "Daarom richten we ons ook op wat we wel kunnen beïnvloeden en dat is bouwen, bouwen, bouwen."

Alle maatregelen die genomen kunnen worden, zullen nog wel enkele jaren nodig hebben om effect te sorteren. De NVM-voorzitter denkt dan ook dat de markt de komende jaren krap blijft. "We verwachten voor heel 2021 een prijsstijging van tussen de 10 en 14 procent, maar we hadden ook nog hogere cijfers kunnen noemen", aldus Hoes. "Dat wil je niet, want dan krijg je bijna een prijsopdrijvend effect, maar we worden elke keer verrast door de eigenlijke cijfers."

Door: ANP

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.

18 maart '24 (10:35)

Dura Vermeer ziet "voldoende kansen" ondanks krimp bouwsector in 2024

Bouwconcern Dura Vermeer voorziet dit jaar "voldoende kansen", hoewel de bouwsector naar verwachting in 2024 voor het eerst in geruime tijd zal krimpen. Mede dankzij de grote hoeveelheid opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd ziet de bouwer het jaar met vertrouwen tegemoet, meldt de onderneming in het jaarverslag over 2023.

08 maart '24 (10:32)

Provincie Zuid-Holland remt woningbouw af, terwijl er snel nieuwe huizen moeten komen

De provincie Zuid-Holland remt de woningbouw af, terwijl er juist snel nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Die conclusie trekt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de provincie.