Normal_rss_entry-315433

De huizenprijzen in Nederland gaan de komende tijd waarschijnlijk nog harder omhoog dan eerder aangenomen. Dat denken economen van ABN AMRO. Ze hebben hun prognoses bijgesteld omdat de prijzen de afgelopen tijd hard verder zijn opgelopen. Ook de vooruitzichten van een sterke economische herstel spelen hierbij een rol.

Waarschijnlijk worden huizen dit jaar 12,5 procent duurder en volgend jaar 5 procent. Eerder ging de bank nog uit van een prijsstijging van 7,5 procent dit jaar en 2,5 procent volgend jaar. De laatste tijd wijzen meerdere partijen erop dat de stijging van de huizenprijzen lijkt te versnellen. Makelaarsvereniging NVM zei onlangs nog dat de huizenprijzen in Nederland in het tweede kwartaal het sterkst zijn gestegen sinds 1995, toen de makelaars begonnen met hun metingen.

Er staan daarbij nog maar zeer weinig huizen te koop, vandaar dat het aantal verhuizingen komende tijd naar verwachting zal afnemen. Voor dit jaar voorziet ABN AMRO momenteel een daling van het aantal transacties met 10 procent en volgend jaar zullen de woningaankopen volgens de prognose met 5 procent afnemen.

Op slot

De deskundigen van ABN AMRO stellen dat de huizenmarkt "op slot dreigt te gaan" door de achterblijvende woningbouw. Volgens hen liggen er voldoende plannen klaar voor nieuwbouwwoningen, maar ontbreekt het gemeenten aan geld. De oplossing ligt dan ook bij de overheid, menen ze. "Als de overheid haar ambities op de woningmarkt wil realiseren, dan zal zij gemeenten hiervoor de nodige financiële armslag moeten geven." Er zouden in de komende tien jaar 900.000 woningen moeten bijkomen om de achterstand aan nieuwbouw in te lopen.

Door: ANP