Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Makelaars: ombouwen winkels kan duizenden woningen opleveren

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Het ombouwen van leegstaande winkels tot huizen kan de komende jaren 6500 woningen opleveren. Dat heeft makelaarsorganisatie NVM uitgezocht. Volgens de makelaars zou dat helpen om het woningtekort in Nederland iets terug te dringen, terwijl het aantal winkels in Nederland toch daalt en de langdurige leegstand stijgt.

"Een heel interessante én mogelijke opgave." Zo omschrijft voorzitter Sander Heidinga van NVM Business de transformatie van leegstaande winkels naar woningen. Tegenover een oplopend tekort aan 330.000 woningen per begin 2021, staat volgens hem een eveneens oplopend winkeloppervlak van 800.000 vierkante meter dat langer dan een jaar leeg staat en beschikbaar is voor een ombouwoperatie.

Wat nog wel een beperkende factor kan zijn is dat de functiewijziging van een gebouw ook in het bestemmingsplan voor de locatie moet passen. Ook de ligging van het winkelpand, de kosten van de verbouwing en gebrek aan daglicht spelen bij de haalbaarheid van een transformatie een rol. Volgens de makelaars is er daarom behoefte aan een "proactieve, georganiseerde en gebiedsgerichte" aanpak. Samenwerking tussen gemeenten, vastgoedeigenaren en makelaars zou cruciaal zijn.

Versnelde veranderingen

De NVM heeft wel de indruk dat veel gemeenten doordrongen zijn van de door de coronapandemie versnelde veranderingen in het winkellandschap. Sinds de virusuitbraak wordt er immers veel meer online geshopt. Daarbij zou ook het bewustzijn toenemen om de problemen aan te pakken. Dat er iets moet gebeuren om snel meer extra woningen te krijgen, wordt ook steeds duidelijker.

De makelaarsorganisatie signaleerde vorige week al dat het de laatste tijd "gekte alom" is op de woningmarkt en dat het veel huizenzoekers daardoor niet lukt om een huis te bemachtigen. Omdat er flink boven de vraagprijzen wordt geboden, lagen de huizenprijzen in het tweede kwartaal bijna een vijfde hoger dan een jaar eerder. De NVM had nog nooit zo'n grote stijging geregistreerd sinds de organisatie in 1995 begon met het bijhouden van de gegevens.

Door: ANP

17 april '24 (11:19)

Weggezakte bouwkraan Leusden dreigt op woningen te vallen

Een weggezakte bouwkraan van 25 meter hoog, dreigt in Leusden op woningen te vallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De kraan staat in de straat Waarden. Twintig woningen zijn ontruimd.

16 april '24 ( 9:23)

Kopers op woningmarkt zien toename in onderlinge concurrentie

De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

11 april '24 (12:34)

Meer goedkopere nieuwbouw helpt niet om woningtekort op lange termijn op te lossen

Een grotere aanwas van goedkopere nieuwbouwwoningen helpt niet om het woningtekort op de lange termijn op te lossen. Dat zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de vakgroep wonen van makelaarsorganisatie NVM. Volgens hem moet er juist meer gebouwd worden voor de doorstroming op de woningmarkt en dat betekent ook het bouwen van meer woningen boven de betaalbaarheidsgrens, die nu op 390.000 euro ligt.

11 april '24 (12:21)

Wachtende doorstromers remmen aanbod huizenmarkt

Dat nu minder huizen te koop worden gezet op de krappe woningmarkt, komt mede doordat vier op de vijf doorstromers eerst een huis kopen voordat ze hun woning in de verkoop doen, zegt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. "Daardoor zijn er minder woningen op de markt en blijft de doorstroming heel erg beperkt", zegt ze.

08 april '24 (10:00)

Aantal te koop staande nieuwbouwhuizen gestegen

Het aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan is gestegen tot een hoogtepunt, meldt ING. Volgens de bank worden minder nieuwbouwwoningen verkocht omdat de overbruggingskosten zijn gestegen. Ook zorgden de dalende prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor onzekerheid en terughoudendheid bij doorstromers, zegt ING.

08 april '24 ( 9:04)

Stikstof in bouw halveren: TNO ontwikkelt nieuwe methode

TNO heeft een methode ontwikkeld waarmee stikstof-, CO2- en fijnstofemissies bij bouwprojecten op korte termijn fors kunnen verminderen. Dankzij door TNO ontwikkelde software kan voortaan het effect berekend worden van maatregelen die de uitstoot van deze stoffen moeten tegengaan. De onderzoeksorganisatie verwacht dat bedrijven die de rekenmethode toepassen de stikstofuitstoot in de woningbouw binnen enkele jaren kunnen halveren.

08 april '24 ( 8:30)

Grootste Friese gemeenten willen samen 15.000 extra woningen bouwen

De grootste vier Friese gemeenten willen samen zeker 15.000 extra woningen gaan bouwen. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland (Drachten) en Súdwest-Fryslân (Sneek) willen het Fries Stedelijk Netwerk worden en hebben dat plan aangeboden aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge.

20 maart '24 (14:23)

Bouwvakkers willen betere zwaarwerkregeling en komen hiervoor in actie

Bouwvakkers voeren de komende weken op verschillende bouwplaatsen in het land actie voor een betere zwaarwerkregeling, meldt vakbond FNV. Dat is een regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken als ze zwaar werk verrichten.

19 maart '24 ( 9:05)

Plannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland goedgekeurd

De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen. De provincie beoordeelde bijna 3000 ingediende plannen uit de verschillende regio's en keurde daarvan 98 procent goed. Het is de bedoeling dat al die woningen uiterlijk in 2032 zijn gebouwd.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.