Metrostations zes weken dicht voor onderhoud

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - De metro rijdt van zaterdag en met 4 september niet tussen Amsterdam Centraal en station Amstel.

De gemeente vervangt in die periode de noodtrappen van de metrostations Weesperplein en Centraal Station en werkt verder aan de liften en trappen, installaties voor rook- en warmteafvoer, ventilatie, brandmelding en de noodverlichting.

De operatie aan de bijna 35-jarige Oostlijn is nodig vanwege de extra brandveiligheidseisen die het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt. Daarom worden de vluchtwegen van de ondergrondse metrostations Centraal Station, Nieuwmarkt, Waterlooplein, Weesperplein en Wibautstraat aangepakt.

Verder worden de elektrotechnische voorzieningen vernieuwd en verzwaard om alle nieuwe systemen van voeding te voorzien. De uitvoering van de werkzaamheden is een complex geheel, meldt de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer donderdag.

Een groot deel van het werk wordt uitgevoerd terwijl de metro rijden, maar op de stations Weesperplein en Centraal Station zijn de perrons te klein. Het GVB zet van 23 juli tot en met 4 september pendelbussen in, die ook door de Wibautstraat rijden.

Alle stations van de metrolijn naar Amsterdam Zuidoost worden vernieuwd. Om de metro gereed te maken voor de komende dertig jaar wordt 275 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan 45 miljoen euro voor de vluchtwegmaatregelen. De renovatie neemt nog enkele jaren in beslag.