"Veiligheid een op vijf bruggen onder de maat"

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

AMSTERDAM (Novum) - Aan een op de vijf bruggen en viaducten in Nederland kleven veiligheidsrisico's. Ze kunnen zonder waarschuwing bezwijken, schrijft De Pers maandag.

De krant kreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur onderzoeken naar de veiligheid van bruggen in handen. Vaak zouden oorspronkelijke constructieberekeningen zoek zijn.

Daardoor kunnen gemeenten en provincies volgens de krant niet meer nagaan of tientallen jaren geleden bij de bouw wel rekening is gehouden met het zware vrachtverkeer dat er tegenwoordig overheen rijdt. Ook zou vaak onduidelijk zijn hoe lang een brug nog mee kan.

Bij naar schatting achtduizend van de veertigduizend bruggen en viaducten kunnen er problemen zijn. Van de tachtig gemeenten die meededen aan een onderzoek van de VROM-inspectie, scoorden er 65 een onvoldoende als het gaat om het onderhoud van hun bruggen.

Het zou gaan om een 'goede steekproef'. Dat zou betekenen dat 340 van de 418 gemeenten onvoldoende scoren.

In het verleden zijn bruggen al eens gesloten omdat het onverantwoord bleek er nog verkeer over te laten. Karel Bosman, die namens het adviesbureau Nebest het onderzoek voor de VROM-inspectie uitvoerde, wijst in de krant op een ongeluk met een flat in Leeuwarden waarbij in mei de galerij over vijf woonlagen instortte. Dat kan volgens hem ook bij bruggen gebeuren.