Almere sleept 2,7 miljoen Europese subsidies binnen om bereikbaarheid Stadscentrum te verbeteren

Door Redactie Nationale Bouwgids
5 min

ALMERE - Almere is er in geslaagd 2,7 miljoen euro subsidie binnen te halen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling voor een betere doorstroming van het verkeer in het stadscentrum.

Het gaat om zes projecten, variërend van een busbaan tot een fietsbrug. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling is bedoeld voor versterking van de economische ontwikkeling, zo meldt Verkeersnet.

Almere krijgt deze EFRO-subsidie voor Almere Centrum, omdat de EU van mening is dat verbetering van de infrastructuur de stedelijke economie kan versterken. Het gaat dan onder meer om een busbaan die het centrum van Almere met de oostkant van de stad verbindt.

Die wordt op dit moment verhoogd en omgebouwd tot een brug waar de busbaan overheen gaat. De ongelijkvloerse kruising zorgt ervoor dat al het verkeer beter doorstroomt: de bussen, fietsers en auto’s.

In mei is gestart met de bouw en eind van dit jaar is de verhoogde busbaan helemaal klaar. In 2008 heeft ook de provincie Flevoland al een subsidie toegekend aan dit project. Dat ging om 3 miljoen euro uit het Investeringsprogramma Flevoland-Almere (IFA).

Voor de aanleg van de verhoogde busbaan moest de bestaande brug voor fietsers en bussen (Judy Garlandbrug) gesloopt worden. Daarom komt er een nieuwe fietsbrug tussen het stadscentrum en Filmwijk.

Begin 2012 wordt met de bouw begonnen en in het voorjaar van 2012 is de fietsbrug klaar. Ook voor verbetering van het parkeerverwijssysteem wordt geld beschikbaar gesteld voor zes nieuwe informatiepanelen.

Verder zijn er plannen voor een watertaxi over het Weerwater tussen de A6 en de Esplanade in het stadscentrum. Daarvoor zijn aanlegsteigers, parkeerplaatsen en informatievoorziening voor gebruikers van de watertaxi nodig.

Voordat in dit project wordt geïnvesteerd, wordt overigens eerst nog een exploitant gezocht. Tenslotte is er geld beschikbaar voor het plaatsen van een vri en de renovatie van een kruispunt.