Natuurmonumenten in actie tegen tunnel

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min

VLAARDINGEN (ANP) – Met het opvoeren van een oud-Hollands toneelstukje is Natuurmonumenten woensdag gestart met een handtekeningenactie tegen de aanleg van de Blankenburgtunnel, de tunnelverbinding onder de Nieuwe Waterweg die de bereikbaarheid van de Rotterdamse haven moet verbeteren.

De uit de dood herrezen Ridder Roeland zette namens oud-beschermheer Otto van Egmond van Midden-Delfland als eerste zijn handtekening bij de eeuwenoude eendenkooi Aalkeetbuiten bij Vlaardingen.

Natuurmonumenten (700.000 leden) schaart zich nadrukkelijk onder de tegenstanders van de Blankenburgtunnel, die vrezen voor forse schade aan landschap en natuur in Midden-Delfland.

De vereniging kiest daarom voor de aanleg van de Oranjetunnel als alternatief. Het kabinet beslist voor het einde van dit jaar over de aanleg van de Blankenburgtunnel dan wel de Oranjetunnel. De Tweede Kamer houdt vooruitlopend daarop in september een hoorzitting.

Natuurmonumenten probeert ondertussen onder meer Havenbedrijf Rotterdam ervan te overtuigen dat de aanleg van de Oranjetunnel onder de Nieuwe Waterweg in alle opzichten een goede oplossing is.