Veiligheid gasleidingen nog steeds onduidelijk

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

DEN BOSCH - Nadat Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, vorige week de noodklok luidde over de staat van de Nederlandse gasleidingen en sommige zelfs tikkende tijdbommen noemde, is het nog steeds niet duidelijk of tot nu toe genomen maatregelen afdoende zijn om de veiligheid te garanderen.

Het gaat voornamelijk om gietijzeren gasleidingen die kunnen breken door trillingen als gevolg van bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden, zo meldt Het Brabants Dagblad.

Minister Verhagen had zich al sterk gemaakt om deze leidingen met spoed te verwijderen en te vervangen. Toch wil de PVV in Noord-Brabant weten hoe het zit met de veiligheid van de gasleidingen in hun provincie en stapt met vragen hierover naar Gedeputeerde Staten.

De netbeheerders lijken overtuigd dat het nogal meevalt. Zo zegt een woordvoerder van Enexis dat de gevaarlijkste leidingen al zijn vervangen en de leidingen die er liggen veilig zijn.

Volgens een woordvoerder van de Onderzoeksraad is het niet raar om de netbeheerder vragen te stellen over de staat van de gasleidingen als er bijvoorbeeld zware bouwwerkzaamheden in de buurt van uw straat plaatsvinden. "Ik doe geen oproep om nu massaal naar bijvoorbeeld Enexis te gaan bellen, maar bij twijfel zou ik het doen," voegt hij hier nog aan toe.

© Nationale Bouwgids