Ballast Nedam tekent een groot contract voor Butendiek offshore windmolenpark

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min

NIEUWEGEIN - Ballast Nedam heeft met wpd een contract van ongeveer 250 miljoen Euro getekend voor het ontwerpen, leveren en plaatsen van 80 funderingen in het Duitse Butendiek offshorewindmolenpark.

Dit buitengaats windmolenpark bevindt zich in de Duitse Bocht, 32 kilometer ten westen van het Duitse eiland Sylt. Naar verwachting zal de financial close uiterlijk eind 2011 zijn afgerond. zo meldt Ballast Nedam.

De diepte van het water op de locatie van het Butendiek windmolenpark ligt tussen de 17 en 22 meter. Het windmolenpark bestaat uit 80 turbines, elk met een capaciteit van 3,6 MW, waarmee de totale capaciteit op 288 MW komt.

Een fundering bestaat uit een zogenaamde stalen monopile en een verloopstuk waarop de toren van de windturbine geplaatst wordt. Ontwerp en constructie van de funderingen vinden plaats in 2012; de plaatsing staat gepland voor 2013.

Ballast Nedam gebruikt voor het plaatsen van de funderingen het Heavy Lift Vessel (HLV) Svanen. Momenteel is HLV Svanen bezig met het plaatsen van funderingen voor het London Array windmolenpark in het Verenigd Koninkrijk, na de succesvolle plaatsing van 51 funderingen voor het Walney 2 windmolenpark in de Ierse Zee.

In 2012 zal de Svanen worden ingezet bij de bouw van het Anholt windmolenpark voor de Deense kust. Theo Bruijninckx, CEO van Ballast Nedam: ‘Dit contract is een uitstekend resultaat van onze focus op deze nichemarkt.

Het bevestigt de sterke positie van Ballast Nedam als één van de grootste spelers op de groeiende Europese markt voor offshorewindmolenparken.’ Ook voor de komende jaren ziet Ballast Nedam volop kansen voor vervolgopdrachten binnen deze sector.