Koerdische rebellen ontvoeren bouwvakkers

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

ANKARA (Novum/AP) - Koerdische rebellen hebben de bouwplaats van een dam in aanbouw in het zuidoosten van Turkije aangevallen. Dat hebben de Turkse autoriteiten vrijdag gezegd. Vier bouwvakkers werden ontvoerd en tien machines gingen in vlammen op.

De aanval voltrok zich donderdagavond bij de stad Sirvan in de provincie Siirt. Volgens het kantoor van de gouverneur van Siirt ontvoerden de rebellen in eerste instantie acht bouwvakkers, maar werden vier van hen later vrijgelaten. Sinds juli zijn nu al minstens negen Turken, onder wie twee militairen, door PKK-rebellen ontvoerd.

De PKK-rebellen voerden in juli hun aanvallen op Turkse militairen op. Turkije reageerde vorige maand door een aantal PKK-stellingen in het noorden van Irak te bombarderen.

De Turkse autoriteiten maakten vrijdag bekend dat de Turkse onderminister van buitenlandse zaken Feridun Sinirlioglu zaterdag naar Irak reist om te praten over nauwere samenwerking tussen de twee landen bij de bestrijding van Koerdische rebellen.

Sinirlioglu reist naar Bagdad en brengt ook een bezoek aan Irbil, de hoofdstad van de autonome Koerdische regio in Noord-Irak. Generaal Necdet Ozel, de bevelhebber van het Turkse leger, was vrijdag in de zuidoostelijke stad Hakkari, vlakbij de grens met Irak.

In de media werd gespeculeerd over een mogelijk grensoverschrijdend offensief. Het laatste grote offensief van de Turkse lucht- en landmacht op Koerdische stellingen in Noord-Irak dateert van begin 2008.