SER-voorzitter hoopt nog op pensioenakkoord

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

HILVERSUM (ANP) - SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan zou het betreuren als het pensioenakkoord definitief niet doorgaat, maar hij houdt hoop dat het niet zover komt.

Hij zei dit zaterdag in het radio-programma Tros Kamerbreed. Vrijdag werd duidelijk dat het akkoord zoals het er nu ligt, niet kan rekenen op een meerderheid in de federatieraad van de FNV, die maandag een eindoordeel velt. FNV Bondgenoten wijst het af en FNV Bouw en Abvakabo zeggen 'nee, tenzij'.

''Nee tenzij leidt vaak tot vervolggesprekken of tot ja, mits'', aldus de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, die formeel niet betrokken is bij het akkoord. Een van de kritiekpunten van de bonden is dat het voor mensen met een zwaar beroep en laag inkomen niet te betalen is straks nog op hun 65e te stoppen met werken.

Stoppen
Volgens het akkoord blijft het wel mogelijk eerder te stoppen dan de officiƫle pensioenleeftijd, maar dan wordt de AOW-uitkering met 6,5 procent gekort voor ieder jaar dat iemand eerder stopt.

Hier ziet Rinnooy Kan nog mogelijkheden voor een oplossing door een verfijning van de AOW-regeling. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken heeft al een gebaar gemaakt, maar dat vonden de bonden onvoldoende. ''Daar zit misschien ruimte, die is voor een deel onbenut en ik hoop dat daar vervolggesprekken over mogelijk blijven.''