Protesterende indianen komen in La Paz aan

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min

LA PAZ (Novum/AP) - Ruim duizend Boliviaanse indianen zijn woensdag na een protestmars van 63 dagen in La Paz aangekomen. Hun protest is gericht tegen de aanleg van een snelweg door het Amazonegebied.

De driehonderd kilometer lange snelweg zou volgens de demonstranten onherstelbare schade veroorzaken in het natuurreservaat waar ze wonen.

Eind september probeerde de oproerpolitie tevergeefs met geweld een eind te maken aan de mars, die half augustus begon in het reservaat Isiboro-Secure, waar vijftienduizend Siriono-indianen wonen.

De linkse president Evo Morales zegt dat de weg er moet komen om de arme gebieden van Bolivia tot ontwikkeling te brengen. Volgens hem laten de demonstranten zich misbruiken door rechtse groepen.

 De actievoerders beschuldigen Morales ervan inheemse groepen uit de Amazone achter te stellen en indianen uit de bergen, van wie hij er een is en die de regering en het parlement overheersen, voor te trekken.

"Hij geeft niets om zijn broeders uit het laagland", zei 35-jarige Siriono-indiaan Fernando Najera, die de demonstranten in La Paz opwachtte. Inheemse volkeren vormen 62 procent van de Boliviaanse bevolking.

Er zijn 36 inheemse volken, waarvan de Aymara en de Quechua de grootste zijn. Morales behoort tot de Aymara. Nadat de politie eind september op de deelnemers aan de mars had ingeslagen gingen in verschillende steden tienduizenden Bolivianen de straat op om hun steun aan de demonstranten te betuigen.

Morales bood de demonstranten zijn excuses aan voor het geweld en ontkende het politieoptreden te hebben gelast. Donderdag hebben de protestleiders mogelijk een ontmoeting met Morales.