"Pensioenfondsen staan er niet slecht voor"

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse pensioenfondsen staan er, gezien de huidige lage marktrente, nog redelijk goed voor.

Dat zegt Dick Sluimers, bestuursvoorzitter van pensioenuitvoerder APG vrijdag in Het Financieele Dagblad (FD). APG beheert onder meer het geld van ambtenarenfonds ABP.

Donderdag werd op basis van gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB) bekend dat de dekkingsgraad van pensioenfondsen sinds eind september licht was gestegen tot 97 procent.

De dekkingsgraad is de verhouding tussen de middelen en de verplichtingen van een pensioenfonds. De verplichtingen worden berekend met gebruik van een discontovoet, in feite het toekomstig verwacht rendement.

Die wordt weer berekend door middel van de marktrente. Deze rente staat op dit moment op 2,7 procent. Het gebruik van de marktrente voor het berekenen van de discontovoet vindt Sluimers eigenlijk geen goed systeem.

Volgens Sluimers is het "nog een wonder" dat met dit percentage de dekkingsgraad er nu nog zo bijligt. Het FD, dat zaterdag een groot interview met de pensioenbestuurder publiceert, schrijft dat Sluimers vindt dat het "te streng" is voor ouderen om de pensioenen nu te verlagen.