Arcadis bouwt mee aan waterkrachtcentrale Brazilie

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

ARNHEM (Novum) - Ingenieursbedrijf Arcadis gaat meehelpen aan de bouw van de controversiƫle waterkrachtcentrale Belo Monte in het Braziliaanse Amazonegebied. Dat heeft Arcadis dinsdag bekendgemaakt.

Arcadis heeft via zijn Braziliaanse dochter Arcadis Logos een contract ter waarde van 51 miljoen dollar (38 miljoen euro) afgesloten met de Braziliaanse energiemaatschappij Norte Energia, die eigenaar van de centrale wordt.

Het project kost meer dan 12 miljard euro en moet in 2015 gereed zijn. De bouw van de waterkrachtcentrale, die de op twee na grootste ter wereld wordt, is controversieel omdat hij ruim vijfhonderd vierkante kilometer tropisch regenwoud onder water zet en zo het leefgebied van duizenden indianen verwoest.

Bovendien verlegt de bouw van de dam de loop van de Xingu, een zijrivier van de Amazone. De rivier valt daardoor deels droog. De inheemse bevolking vreest hierdoor haar visgronden kwijt te raken.

Het protest beperkt zich niet tot lokale actiegroepen. Ook Greenpeace en filmregisseur James Cameron verzetten zich fel tegen de bouw van de dam.

De Braziliaanse overheid wil de dam al dertig jaar bouwen, maar door de protesten werd een bouwvergunning pas vorig jaar verleend.