600 miljoen nodig voor sluizen

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min

DEN HAAG (Novum) - Om te zorgen dat binnenvaartschippers niet onaanvaardbaar lang voor sluizen liggen te wachten, is een investering van zeshonderd miljoen euro nodig. Dat meldt het Centraal Overleg Vaarwegen (COV) donderdag.

De organisatie heeft een 'top tien capaciteitsknelpunten' aangeboden aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu (VVD). Als er niet geïnvesteerd wordt, zal het halfuur dat Rijkswaterstaat als maximum wachttijd bij sluizen heeft gesteld, op een aantal plekken overschreden worden.

Als binnenvaartschippers langer dan een half uur moeten wachten, wordt het vervoer over water inefficiënt. In de top tien staat naast de Kreekraksluis en de Voleraksluis ook Sluis Eefde. Begin dit jaar viel daar een sluisdeur naar beneden.

Omdat de sluis maar één doorgang heeft, konden er geen schepen meer door. Inmiddels heeft minister Schultz besloten dat er een extra doorgang komt. Bij laag water kan die niet gebruikt worden omdat er geen voorsluis voor komt. Daarom wil het COV dat er ook naar Sluis Eefde gekeken wordt, zegt een woordvoerder.