Minister: band met Brazilie werpt vruchten af

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

DEN HAAG (ANP) - De goede relaties met Braziliƫ beginnen hun vruchten af te werpen. Dat stelde minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zaterdag na een bezoek aan het Zuid-Amerikaanse land.

De handelsmissie, waaraan circa 35 bedrijven deelnamen, leidde onder meer tot een deal voor het Havenbedrijf Rotterdam. Dat mag een nieuwe haven helpen ontwikkelen in Porto Central in de Braziliaanse provincie Espirito Santo, ten noorden van Rio de Janeiro.

Verder is een werkgroep opgericht om de goede banden tussen Nederlandse maritieme bedrijven en het Braziliaanse Transpetro, vervoerder van gas en olie, om te zetten in concrete opdrachten.

Het ministerie leidde al eerder handelsmissies naar het Zuid-Amerikaanse land en die inzet begint nu resultaat op te leveren, zei Schultz. "Blijvend investeren in je relaties werpt uiteindelijk zijn vruchten af", aldus de minister.

Het feit dat Nederland na de VS de grootste investeerder is in Braziliƫ en op nummer vier staat als exportpartner, biedt veel kansen. "Kansen die we nu verzilveren", aldus Schultz.

Het ministerie ziet onder meer nog kansen op het gebied van afvalverwerking. De Brazilianen hebben interesse in de Nederlandse aanpak, kennis en kunde op dit terrein, aldus het departement.