Architecten verwachten nog minder opdrachten

Door Redactie Nationale Bouwgids
4 min

AMSTERDAM (Novum) - Nederlandse architecten verwachten dat hun omzet dit jaar verder zal dalen.

Steeds meer architectenbureaus gaan daarom in het buitenland op zoek naar opdrachten. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van de Nederlandse beroepsvereniging voor architecten BNA.

De architectenbranche bevindt zich al sinds de tweede helft van 2008, toen de economische crisis zich aftekende en de woningmarkt begon in te storten, in crisis.

Volgens BNA zullen zowel de omzet als het aantal werknemers in de architectenbranche aan het eind van dit jaar gehalveerd zijn in vergelijking met het begin van de crisis.

Vorig jaar leefde de sector kort op, maar de orderportefeuilles van architectenbureaus zijn nu alweer gedaald naar het niveau van 2010. Kleine bureaus met maximaal vijf medewerkers hebben gemiddeld voor 3,6 maanden werk.

Medio 2008 was dat nog 8,2 maanden. Bij grote bureaus is dezelfde trend te zien, hoewel die gemiddeld nog wel voor bijna negen maanden vooruit kunnen. Vorig jaar was dat nog twaalf maanden.

De omzet uit nieuwe woningen en kantoren neemt af. Omdat de vraag naar nieuwbouw door zorginstellingen en particulieren wel op peil blijft, zorgen die twee sectoren samen inmiddels voor veertig procent van de omzet in de sector.

De grote architectenbureaus halen bij gebrek aan binnenlandse vraag inmiddels dertig procent van de omzet uit het buitenland.

De bureaus zoeken het vooral in de buurlanden, waar de woningmarkt nog wel gezond is. Aziƫ en Australiƫ blijken alleen weggelegd voor de allergrootste bureaus.