Provincie grijpt in bij onveilige "zandmotor"

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

DEN HAAG (ANP) - De zogenoemde zandmotor voor de Haagse kust zorgt voor een gevaarlijke stroming in zee. De provincie Zuid-Holland heeft daarom besloten in te grijpen bij het experimentele schiereiland, dat is aangelegd voor verdediging van de kust.

Halverwege het eiland wordt een geul gegraven die de zee met de lagune verbindt, liet een woordvoerster van de provincie dinsdag weten. Doordat de punt van de zandmotor onder invloed van wind en golven naar de kust is gegroeid is er een geul (een zogenoemde ‘zwin’) ontstaan.

Die zorgt voor een gevaarlijke stroming voor zwemmers tussen Kijkduin en Ter Heijde. Om die situatie op te lossen, verbindt de provincie de punt van het eiland aan het vasteland. Dat gebeurt door stenen in zee te storten die worden afgedekt met zand.

"Het principe van de zandmotor is ‘bouwen met de natuur’. Dit houdt in dat wind, golven en stromingen hun werk doen", legt de zegsvrouw dinsdag uit. "Het afsluiten van de geul en het graven van een nieuwe geul, grijpt in op dit natuurlijke proces. Het belang van veiligheid staat echter voorop. Er is daarom door de provincie na overleg met betrokken partijen besloten maatregelen te nemen."