Europa somberder over Nederlandse groei

Door Redactie Nationale Bouwgids
2 min

AMSTERDAM (Novum) - De Europese Commissie is somberder over de Nederlandse economische groei dan het Centraal Plan Bureau (CPB). Dat blijkt uit de lenteprognose van de commissie.

Waar het CPB uitgaat van een krimp van 0,75 procent van het bruto binnenlands product (bbp), voorspelt de commissie een krimp van 0,9 procent. Ook voor 2013 is de commissie somberder.

Het Nederlandse planbureau gaat uit van een herstel van de groei in 2013 met 1,25 procent. De commissie voorziet een groei van slechts 0,7 procent.

Het verschil wordt verklaard doordat de commissie uitgaat van slechtere binnenlandse consumptiecijfers in de tweede helft van het jaar. Dat heeft ook invloed op de groei in 2013, zei Europees commissaris van economische zaken Olli Rehn vrijdag bij de toelichting op de cijfers.

Bij de prognosecijfers zijn de effecten van het nieuwe begrotingsakkoord van de Kunduz-coalitie nog niet meegenomen. Die effecten worden later deze maand doorberekend. Rehn verwacht wel dat de maatregelen negatief effect gaan hebben op de economische groei van Nederland op de korte termijn.