Energierekening volgend jaar zeker 160 euro hoger

Door Redactie Nationale Bouwgids
3 min

DEN HAAG (Novum) - De jaarrekening voor gas en licht valt volgend jaar voor een gemiddeld huishouden minstens 160 euro hoger uit.

De stijging van acht procent heeft verschillende oorzaken, rekent gaslicht.com maandag voor. Door een stijging van de gasprijzen met ongeveer 7,6 procent is een gemiddeld gezin volgend jaar al ongeveer zeventig euro meer kwijt.

Daar komt bij dat de btw in oktober wordt verhoogd naar 21 procent, wat neerkomt op een stijging van 35 euro. Door een stijging van de kolenbelasting zou er nog eens 35 euro bij komen.

Het kabinet is ook van plan de energiebelasting te verhogen. "Nu is die belasting nog twintig cent per kuub gas. Wij zijn uitgegaan van een stijging van een cent en dan komt er al gauw twintig euro per jaar bij", legt directeur Erik Smith uit.

Nog niet meegerekend is een stijging waar de Consumentenbond en de vereniging van zakelijke energiegebruikers VEMW vorige maand voor waarschuwden.

Om de nieuwe elektriciteitscentrales op de Maasvlakte en de Groningse Eemshaven aan te sluiten op het net zijn hoge investeringen nodig. Netbeheerder Tennet moet die doorrekenen.

Die kosten zouden kunnen oplopen tot veertig euro per jaar per huishouden. "Maar het valt nog te bezien vanaf wanneer deze kosten er bij komen", zegt Smith.

Dan zou het ook nog kunnen dat geld wordt gereserveerd om in duurzame energie te investeren. "Als dat ten koste gaat van de gewone energieverbruiker, stijgen de tarieven nog verder."